Izložba Žana Pola Gotjea od 21. novembra u Beogradu

Tanjug
Foto: The Media HQ

BEOGRAD- Evropska premijera izložbe “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje" biće otvorena 21. novembra u Muzeju savremene umetnosti Beograd (MSUB), javili su iz tog Muzeja.

Po ugledu na najveće svjetske muzeje, MSU će ugostiti jednog od najpoznatijih dizajnera svjetske modne scene - Žana Pola Gotjea, na čijoj će izložbi biti premijerno predstavljeno osam vjenčanica.

Projekat broji ukupno 38 vjenčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, nastaje kao finale izložbe “Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste” koja je u 12 gradova svijeta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući sve moguće rekorde posjete modnih izložbi.

Kustos Tijeri Maksim Lorio, prošlogodišnji dobitnik “Vanguard” nagrade za doprinos u umjetnosti i kulturi, izložbu “Modni svet Žan Pol Gotjea” otvorio je 2011. godine u Muzeju lijepih umjetnosti u Montrealu.

Nakon toga izložba je dosta putovala u renomirane umetničke prostore sveta: Muzej umetnosti Dalas, Muzej likovne umetnosti San Franciska, Fondacija MAPFRE u Madridu, Kunsthal u Roterdamu, Švedski centar za arhitekturu i dizajn u Stokholmu, Bruklinski muzej, Barbikan Centar u Londonu, Nacionalna galerija Viktorije u Melburnu, Grand Palais u Parizu, Kunsthal u Minhenu i Dongdaemun Dizajn Plaza u Seulu.

“Oduševljen sam što ćemo sarađivati sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Žan Pol Gotjea u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom Muzeju”, zvanično je izjavio kustos Maksim Lorio.

“Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi, i ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode, slavi način na koji je tokom pedeset godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva bez ikakvih tabua i osuđivanja, da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode”, zaključio je poznati kustos.

Posebna ekskluzivnost beogradske postavke je sjvetska premijera čak osam Gotjeovih vjenčanica koje ranije nikada nisu bile dio te izložbe.

Dizajner je sa neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj bijeloj haljini, surovo preispitujući polne, etničke i vjerske konvencije, i time ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu različitost.

Montrealski Muzej lijepe umjetnosti je osmislio izložbu u saradnji sa studijom “Makkinik& Bay”, lutke je objezbedila kompanija “JoliCoeur International”, a za njihovu animaciju zaslužni su Denis Marlo i Stefani Jasmin iz montrealske avangardne pozorišne kompanije “UBU”.

“Izuzetno mi je drago da jedan dio ovog umetničkog savremenog sveta, koji široj domaćoj javnosti nije dostupan, dolazi u Srbiju, i veoma sam ponosan na tim MSUB koji je čak i u ovoj krizi i komplikovanim uslovima, kada nam je umetnost najviše potrebna, omogućio da predstavimo delo ovog umetnika Srbiji”, ističe Viktor Kiš, v.d. direktora MSUB.

“Jasno je da je Gotje više od savremenog svetski poznatog modnog dizajnera - on je umetnik.

Gotje nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti i tolarancije, a ako iko treba da promoviše toleranciju u društvu, to su umetnici.

Umetnost je sveobuhvatna, slobodna, dozvoljava emocije, lično izražavanje, provokaciju i kritičko mišljenje”, zaključio je v.d. direktor MSUB.

Organizovanjem izložbe koja visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost, beogradski Muzej savremene umetnosti našao se u društvu svetskih institucija, poput njujorškog Metropoliten muzeja umetnosti, pariskog Luvra, Muzeja savremene umetnosti MoMa i Muzeja Viktorija i Albert.

Najbolji pokazatelj da izložbe visoke mode privlače sve veću pažnju muzejske publike je uspeh izložbe “Kristijan Dior: Dizajner snova”, koja je zvanično postala najposećenija izložba u istoriji Viktorija i Albert muzeja i prevazišla ogroman uspeh izložbe “Aleksandra Mekvina: Divlja lepota” u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku.

Izložba “Ljubav je ljubav: radost venčanja” za sve biće izložena četiri meseca, od 21. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou MSUB, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 - 2019”, u redukovanom izdanju.

Izložba “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” realizovana je uz velikodušnu podršku mnogih sponzora, zaključili su iz organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana