Izložba Korona-Kruna otvorena na Savskoj promenadi

Tanjug
Foto: skrinšot

BEOGRAD - Izložba umjetničkih fotografija "Korona-Kruna” Pavela Surovog, koje modele odjevene u stare slovačke narodne nošnje alegorijski prikazuje kao kraljice i druge značajne istorijske i imaginarne ličnosti, otvorena je danas na Savskoj promenadi.

"Cilj mi je bio da lepotom devojaka dočaram da se vide arhaične slovačke nošnje, stare i do 120 godina, i da dodavajući alegorije kao moj umetnički izraz, ispričam dublju priču", rekao je Surovi novinarima prilikom otvaranja.

 Na 76 fotografija etno art izložbe "Korona-Kruna" u prvom planu su bojama i vezom raskošne nošnje. Modeli koji predstavljaju istorijske ili imaginarne ličnosti pretežno na glavi imaju krune, ili im oglavlja daju kao pozadina bogati stari prekrivači za krevete i ćilimi.

"Krune devojke krunišu u kraljice, princeze, grofice... Korona na latinskom znači kruna. Kada gledamo virus pod mikroskopom, on ima šiljke koji liče na krunu", istakao je Surovi.

Prema njegovim riječima, treći nivo slika, koje nose nazive kao što su "Anđeo", "Marija Magdalina iz Magale", "Rajska Eva", "Betlehemša grofica", "Madam Pompadur" ili "Katarina Velika", nosi u sebi ezoterično-duhovnu alhemiju koja otkriva skrivenu priču.

"Stara slovačka nošnja podesća na odeždu sa kraljevskih dvorova i zato su nastale te alegorije. Imamo kraljicu Elizabetu, rimsku imperatorku, Pepeljugu, Mitru", rekao je Surovi.

Direktor Kulturnog centra Kisač i poslanik slovačke manjine u pokrajinskoj skupštini, Surovi je sa svojom izložbom osvojio prvo mesto na "International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, u kategoriji modne fotografije.

Izložba "Korona-Kruna" trajaće mjesec dana na Savskoj promenadi, a organizuje je manifestacija Etnolodži fest 2021 u saradnji sa Belgrejd voterfrontom, Kulturnim centrom Kisač i Slovačkim kulturno-informativnim centrom.

Izložba "Korona-Kruna“ je uvertira u Etnolodži fest 2021, autorke Goge Grubješić, koji će posvećen promociji nematerijalnog kulturnog naslijeđa biti održan od 25. do 27. novembra u tržnom centru Galerija, a počasni pokrovitelj je Tamara Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana