Hitler, Gogolj ili samo patike? Rusi izbombardovali Tviter teorijama zavere o novom modelu obuće

Agencije
Hitler, Gogolj ili samo patike? Rusi izbombardovali Tviter teorijama zavere o novom modelu obuće

Sportska obuća koju je izbacila popularna marka Puma rasplamsala je ruske društvene mreže, a istraživači interneta izneli su teorije da su patike oda Hitleru - ili možda čak i svetski poznatom piscu Nikolaju Gogolju.

Patike "adrenalinska oluja" vjerovatno su izazvale sumnju zbog svog imena, s tim što potrošači koji se razumiju u istoriju to povezuju sa zloglasnim olujnim trupama Adolfa Hitlera.

Poređenje se čini nakaradnim, ali teorija zavjere brzo se uhvatila za dva dokaza: osnivač Pume Rudolf Daesler bio je član nacističke partije i navodno je bio vatreni nacionalsocijalista. Onda je tu i sama patika. Kada se posmatra odozgo, nožni prst i jezik modela cipela blago podsećaju na Hitlerovu frizuru i brkove.

Za mnoge je ovo bilo dovoljno da krenu sa groznim tvitovima.

Jedan uznemireni posmatrač koji tvrdi da je član gradske Dume u Moskvi, izbacio je Pumin "prikriveni portret" ozloglašenog nacističkog vođe.

Drugi nezadovoljni poznavalac obuće rekao je da je na patikama "lice poznate ličnosti iz 20. veka, a nije Čarli Čaplin."

Optužbe su donekle ublažila alternativna tumačenja dizajna cipela. Književno orijentisani Rusi predložili su da crni nožni prst i jezik zapravo predstavljaju portret poznatog autora Nikolaja Gogolja.

Ali zašto stati sa Gogoljem? Drugi su tvrdili da se patikama zapravo odaje počast američkom pesniku Edgaru Alanu Pou.

Čini se da nemir na društvenim mrežama nije uklonio patike s polica u Rusiji - verovatno zato što "storm adrenaline" dolazi u raznim drugim bojama i dezenima, od kojih nijedan ne podseća na bilo šta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana