Duško Oraščanin, modni kreator iz Banjaluke: Džaba skupa haljina ako su nokti i kosa neuredni

Aleksandra Glišić
Duško Oraščanin, modni kreator iz Banjaluke: Džaba skupa haljina ako su nokti i kosa neuredni

Sa dolaskom novog godišnjeg doba stižu i modne nedoumice kakvu odjeću izabrati, ali i pitanje šta stilisti spremaju za sljedeću sezonu.

Modni kreator iz Banjaluke Duško Oraščanin ističe da, kada je riječ o odjeći za period koji je ispred nas akcenat treba staviti na lični pečat.

- Svi smo mi na neki način kreativni i negdje u dubini duše znamo u čemu se najbolje osjećamo i koja je to garderoba koju možemo da iznesemo na pravi način. Naravno, ako neko nije siguran u svoj izbor, najbolje je da se posavjetuje sa stilistom. Bitno je da se ne pretjeruje sa previše kolora i predimenzioniranih krojeva – kaže Oraščanin.

Najbolje se, dodaje, držati minimalističkog stila, gdje se ne može napraviti neki prevelik promašaj. U svakom slučaju, treba biti oprezan sa uklapanjem četiri do pet različitih tonova u jednoj odjevnoj kombinaciji.

- Najvažniji savjet je da treba uvijek biti uredan, fino dotjeran i maksimalno pozitivan, jer sve to na neki način utiče i na raspoloženje ljudi u našem okruženju. Na taj način sebe predstavljamo u najboljem svjetlu, jer džaba vam haljina od hiljadu evra ako su vam nokti izrasli i ako vam je kosa ispucala – poručio je Oraščanin.

Osvrnuo se i na najnovije najave svjetskih dizajnera.

- Sve je previše otišlo u širinu i ne može se izvući nikakav konkretan savjet ni pravilo, što mi se u jednu ruku i dopada. Ali svi mi treba da imamo maksimalnu slobodu kada je kreiranje sopstvenog imidža u pitanju.  U ponudi treba da budu svi krojevi i dezeni, sve dužine i širine odjeće, kako muške, tako i ženske. Tako pronalazimo pečat svoje lične kreativnosti i ukusa jer smo svi individualci. Različitim temperamentima ne stoji neki šablonski dizajn – kazao je Oraščanin

Prokomentarisao je i modni stil svjetskih javnih ličnosti ukazujući da je prisutna kreativna kriza koja je primjetna i na svim važnim događajima poput dodjele “Oskara”.

- Jednostavno je navala kiča, cirkusa, maskenbala, golotinje, neukusa… Kada se pojavi jedna ili dvije glumice u nekom izdanju normalno je da jednostavno privuku maksimalnu pažnju, u pravom smislu te riječi. Ovi ostali cirkusanti jednostavno privlače pažnju na jedan totalno nemodni način – kaže Oraščanin.

Moda, naglašava Oraščanin, treba da podrži svaku inovaciju, ali ipak treba da ima okvire dobrog ukusa, pravila i razlike u odnosu na mušku i žensku garderobu.

- U posljednjih nekoliko godina, pogotovo u 2019, ti okviri su nestali tako da nam je muška garderoba totalno preusmjerena, odnosno premodifikovana. Jednostavno, ženska odjeća je u pitanju, samo je muškarci nose. Nije ništa novo da na pistama maneken prošeta u štiklama, ali to mora imati jednu umjetničku dozu, kreativni prikaz, viziju. A ovo što sada viđam na modnim pistama je zaista skrnavljenje što dizajna što estetike. Na taj način dizajner pokušava da skrene pažnju na sebe. Svijet je izgubio granice kada je riječ o dobrom ukusu – zaključio je Oraščanin.

Potrebna modna žandarmerija

- Kostimi svjetski poznatih pjevačica više podsjećaju na kostime striptizeta. Nisam negativno nastrojen, nego samo izražavam nezadovoljstvo svim onim što gledam svakodnevno na televiziji. Nastaće opšti kolaps u kulturi naroda, i poimanju nekih kvaliteta kod mladih naraštaja. Trebalo bi da se aktivira modna žandarmerija da se sve to uvede u red – kaže Duško Oraščanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana