Cipele nikada ne kupujte ujutro, evo zašto

GS
Cipele nikada ne kupujte ujutro, evo zašto

Uz ove savjete za kupovinu cipela više nikada nećete doći kući razočarani.

Stopala se mijenjaju tokom dana, postaju duža i šira kako dan ide svome kraju. Zato stručnjaci kažu da je bolje kupovati cipele popodne nego ujutro.

Njemačka kampanja za zdrava leđa (AGR) poziva potrošače da izbjegavaju kupovinu cipela u pogrešno doba dana jer to može negativno uticati na njihovu udobnost i, što je još važnije, između ostalih problema dovesti i do bolova u leđima.

Takođe je dobra ideja imati iste čarape koje ćete najčešće nositi s cipelama, prema smjernicama britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Dobra cipela omogućiće prirodno savijanje stopala i mekoću na kritičnim mjestima poput pete. Potpetica bi osim toga trebala biti fleksibilnija, a ne izrađena od tvrdog materijala, kažu stručnjaci.

Ljekari kažu da biste trebali nastojati imati dovoljno prostora na vrhu cipele

Ako nosite uloške zbog ravnih stopala ili drugih komplikacija, nije loše ponijeti ih sa sobom u trgovinu radi probe. I trebali biste birati samo cipele s ulošcima koji se mogu izvaditi kako bi ih mogli zamijeniti svojim medicinskim ulošcima.

Po pitanju veličine obuće, ljekari kažu da biste trebali nastojati imati dovoljno prostora na vrhu cipele - barem koliko je širok jedan prst. Prstima je potreban dodatni prostor kako bi mogli kliziti naprijed kada hodate nizbrdo. Takođe je važno da peta u cipeli stoji čvrsto.

Ako imate problem s vrtoglavicama, trebali biste izbjegavati cipele s vrlo mekim potplatom jer one u slučaju pojave vrtoglavice mogu situaciju samo pogoršati, piše g gloria.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana