Četiri iznenađujuća dijela tijela koja bi posebno trebali mazati kremom za sunčanje

GS
Četiri iznenađujuća dijela tijela koja bi posebno trebali mazati kremom za sunčanje

Ljetna zaštita od sunca nikada nije bila važnija. Stope raka kože brzo su rasle u posljednjih nekoliko decenija, prema Američkoj akademiji za dermatologiju, a studija iz 2022. objavljena u JAMA Dermatology sugerira da bi se broj novih slučajeva mogao povećati za nevjerovatnih 50 posto prije 2040. godine.

 Ipak, čak i ako ste oprezni s korištenjem kreme za sunčanje, jedno evropsko istraživanje iz 2019. pokazalo je da prosječna osoba nanese manje od polovine preporučene količine kreme za sunčanje i zaboravlja da je ponovo nanese po potrebi.Osim toga, postoje mjesta koja često u potpunosti propustimo zaštititi.

Istraživači sa Univerziteta u Liverpoolu otkrili su da su očni kapci, unutrašnji ugao očiju, usne i most nosa najčešće zanemareni dijelovi tijela kada je u pitanju njega sunca.

"Ali oni su jedno od najdelikatnijih područja sklona oštećenju od sunca", kaže Melanie Palm, certificirani dermatolog u klinici Art of Skin.Doktorica  Kristina Le Čung C, certificirani dermatolog, objasnila je zašto se vaše ruke, usne i vlasište također smatraju područjima visokog rizika za razvoj raka kože.

"To nije nužno zato što postoji povećan rizik od raka kože, već rak kože koji se formira u ovim područjima ima veće stope loših ishoda", objašnjava ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana