Ne bacajte koru narandže: Neutrališe mirise, osvježava prostor, a može da posluži i za čišćenje

Agencije
Ne bacajte koru narandže: Neutrališe mirise, osvježava prostor, a može da posluži i za čišćenje

Ukoliko spadate u grupu ljudi koji nakon konzumiranja narandže obično bace njenu koru, nemojte to više da radite. Kora narandže ima brojna ljekovita svojstva, a možete da je primjenite i u svom domaćinstvu.

Ukoliko su se u vašem frižideru pojavili neugodni mirisi krajnje je vrijeme da iskoristite koru narandže. Sve što je potrebno je da koru narandže posolite i stavite u frižider.
"So će apsorbovati miris i vlagu, a narandžina kora ostaviće svjež miris citrusa", kažu stručnjaci.
Pomoću narandžine kore možete očistiti drvene površine u svom domu. Koru narandže stavite u teglu pa prelijte sirćetom. Smjesu ostavite da odstoji dvije sedmice, a na kraju ćete imati potpuno prirodno, netoksično sredstvo za čišćenje.
Tečnost procijedite, prespite u bocu sa raspršivačem i počnite sa čišćenjem. Osim drvenih površina, pomoću ovog sredstva možete očistiti i mrlje od kamenca.
Pomorandžinu koru možete iskoristiti i da osvježite prostorije u kojima boravite ili ormar sa odjećom.
Potrebno je da koru narandže zamotate krpom ili nekim starim odjevnim predmetom i ostavite bilo gdje u ormar. narandžina kora sadrži 90 do 95 odsto limonena, hemikalije koja je toksična za komarce, muve i ostale bube.
Jednostavno, narandžinu koru stavite u blizini vrata i prozora i na jednostavan i krajnje jeftin način otjerajte bube iz svog doma. Kako biste spriječili ujede komaraca narandžinu koru možete utrljati na tijelo ili unaprijed pripremiti losion tako što ćete osušiti koru, samljeti je i onda pomješati sa vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana