Jelena i Novak su slatkiše zamijenili drugim grickalicama

G.S.
Jelena i Novak su slatkiše zamijenili drugim grickalicama

Njegovi fantastični dometi u tenisu se često objašnjavaju ne samo upornim treningom i talentom, već i pažnjom prema zdravlju koja se bazira na specifičnoj ishrani. Sam Novak je više puta odbio da se izjasni kao vegan ili vegetarijanac. “Sve su to etikete koje se poslije pogrešno interpretiraju”, navodi kao razlog.

 On kaže da je njegova ishrana “bazirana na biljkama” već duže od četiri godine i da sve vrijeme igra na istom, vrlo visokom nivou.

Novak i Jelena ne koriste šećer u ishrani, ali naš teniser ne bježi od ugljenih hidrata. Uglavnom se njegov ručak bazira na pastama i nudlama, pa se tako obezbijede ugljeni hidrati, ali je uvijek riječ o bezglutenskim testeninama.

Kad su u pitanju slatkiši, čuvena je anegdota kad mu se, poslije osvajanja turnira u Australiji 2012. godine, odjednom jela čokolada, pa je pojeo samo jednu kockicu a ostatak table ostao netaknut.

Ali zato uvijek na terenu ima pri ruci urme, odlične zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa. Od voća bogatog šećerom jede još i banane, a svakoga dana uzme i dvije kašičice manuka meda. Na kraju, u njegovoj ishrani ima i dosta orašastih plodova i sjemenki.

Upravo ovo su i sastojci Jeleninih kolača, namirnice koje uvijek ima u frižideru.

Dakle, eksperimentišite i sami, savjetuje ona - pomiješajte mljevene orašaste plodove po ukusu, dodajte urme, ali i kokosovo ulje, možda nešto od bobičastog voća - jagode, maline. Kakao i indijski orah mogu biti odlični dodaci. Umijesite i od smjese formirajte bombice i ostavite da se rashlade.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana