Hit knedle duginih boja iz vještih ruku Jane Uzelac

Milijana Latinović
Hit knedle duginih boja iz vještih ruku Jane Uzelac
Hit knedle duginih boja iz vještih ruku Jane Uzelac

Knedle raznih boja sa čokoladnim kremom, borovnicom, višnjom, šljivom i raznim vrstama čokolade, praznik su za nepca sladokusaca.

Inače, knedla sa šljivama, koja se odavno odomaćila i na našim prostorima bila je neizostavna poslastica na evropskim dvorovima. Slatka i sočna kuglica u početku se jela kao glavni obrok ili desert.

Miris i ukus knedli vraća nas u djetinjstvo, kada su ove loptice bile punjene džemom od šljiva. Spremaju se i jedu širom Evrope, u Slovačkoj su to slane knedlice od krompira u topljenom kajmaku od ovčjega mlijeka, a u Češkoj su punjene mljevenim mesom.

Gotovo da ne postoji domaćica koja ih nije pripremala barem jednom, a od slatkih do slanih knedli, kombinacije su mnogobrojne.

Tradicionalna poslastica dobila je novo ruho zahvaljujući maštovitosti Jane Uzelac, koja je ljubav prema kulinarstvu utkala u 16 različitih vrsta knedli. Ove poslastice Banjalučani mogu da probaju u ugostiteljskom objektu “Gotiva knedle”. 

- Počela sam prvo da pripremam knedle za svoje kćerke i supruga. Oni su bili najvažniji degustatori, a nakon što sam otkrila idealnu vrstu krompira za ovu poslasticu i odgovarajući tip brašna, počela sam da eksperimentišem sa raznim punjenjima – kaže Jana Uzelac.

Strast prema kuvanju ponijela je iz rodne Hercegovine, napravivši prve kulinarske korake u majčinoj kuhinji.
U njenoj kuhinji, “rodile” su se i knedle nazvane u skladu sa punjenjem “maskarpone voli borovnicu”, “jagoda i bijela čokolada”, “marelica”, “zdravija” punjena višnjom, “pistacija” i “čizkejk” u kojoj dominira ukus maline. Osim toga, tu je i knedla punjena “nutelom” u kojoj posebno uživaju najmlađi, zatim “nugat knedla”, “kinder”, “crno-bijeli svijet”, “čoko oranž”, “gospodska knedla”.  

Recept

- Osnovni recept za jednu mjeru od 14 knedli podrazumijeva pripremu tijesta od 600 grama krompira koji je prethodno skuvan pod korom. Nakon što se ohladi od njega se pravi pire i u to se dodaje jedno jaje, 30 grama maslaca i po potrebi brašno. Kada se zamijesi tijesto, od njega pravimo kuglice od oko 70 grama u koje se stavlja 30 grama punjenja – kaže Jana Uzelac napominjući da se knedle kuvaju od devet do 14 minuta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana