Hit knedle duginih boja iz vještih ruku Jane Uzelac

Milijana Latinović
Hit knedle duginih boja iz vještih ruku Jane Uzelac

Knedle raznih boja sa čokoladnim kremom, borovnicom, višnjom, šljivom i raznim vrstama čokolade, praznik su za nepca sladokusaca.

Inače, knedla sa šljivama, koja se odavno odomaćila i na našim prostorima bila je neizostavna poslastica na evropskim dvorovima. Slatka i sočna kuglica u početku se jela kao glavni obrok ili desert.

Miris i ukus knedli vraća nas u djetinjstvo, kada su ove loptice bile punjene džemom od šljiva. Spremaju se i jedu širom Evrope, u Slovačkoj su to slane knedlice od krompira u topljenom kajmaku od ovčjega mlijeka, a u Češkoj su punjene mljevenim mesom.

Gotovo da ne postoji domaćica koja ih nije pripremala barem jednom, a od slatkih do slanih knedli, kombinacije su mnogobrojne.

Tradicionalna poslastica dobila je novo ruho zahvaljujući maštovitosti Jane Uzelac, koja je ljubav prema kulinarstvu utkala u 16 različitih vrsta knedli. Ove poslastice Banjalučani mogu da probaju u ugostiteljskom objektu “Gotiva knedle”. 

- Počela sam prvo da pripremam knedle za svoje kćerke i supruga. Oni su bili najvažniji degustatori, a nakon što sam otkrila idealnu vrstu krompira za ovu poslasticu i odgovarajući tip brašna, počela sam da eksperimentišem sa raznim punjenjima – kaže Jana Uzelac.

Strast prema kuvanju ponijela je iz rodne Hercegovine, napravivši prve kulinarske korake u majčinoj kuhinji.
U njenoj kuhinji, “rodile” su se i knedle nazvane u skladu sa punjenjem “maskarpone voli borovnicu”, “jagoda i bijela čokolada”, “marelica”, “zdravija” punjena višnjom, “pistacija” i “čizkejk” u kojoj dominira ukus maline. Osim toga, tu je i knedla punjena “nutelom” u kojoj posebno uživaju najmlađi, zatim “nugat knedla”, “kinder”, “crno-bijeli svijet”, “čoko oranž”, “gospodska knedla”.  

Recept

- Osnovni recept za jednu mjeru od 14 knedli podrazumijeva pripremu tijesta od 600 grama krompira koji je prethodno skuvan pod korom. Nakon što se ohladi od njega se pravi pire i u to se dodaje jedno jaje, 30 grama maslaca i po potrebi brašno. Kada se zamijesi tijesto, od njega pravimo kuglice od oko 70 grama u koje se stavlja 30 grama punjenja – kaže Jana Uzelac napominjući da se knedle kuvaju od devet do 14 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana