Zvanično: Festival EXIT održaće se od 13. do 16. avgusta

Glas Srpske
Zvanično: Festival EXIT održaće se od 13. do 16. avgusta

​Sada je i zvanično – 20. izdanje EXIT festivala održaće se od 13. do 16. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu!

EXIT tim najavljuje i da će se festival organizovati u bliskoj saradnji s Nacionalnim kriznim štabom Republike Srbije, a kao jedna od mjera će biti smanjen kapacitet festivala na pola od uobičajnih 55.000 posjetilaca po danu.

Takođe, biće zatvoreni pojedini rovovi i opkopi u kojima je inače smješteno oko 40 pozornica i zona. Ipak, najimpresivnija mjesta Petrovaradinske tvrđave koja čine EXIT legendarnim, kao što su kolosalna Dance Arena, Main Stage i ikonska No Sleep pozornica, kao i još neke pozornice, zasijaće i ovog ljeta punim sjajem!

Ponovno pokretanje prodaje ulaznica kreće 1. juna, dok više detalja o festivalu, mogućnostima refundacije i programu stiže u nadolazećim danima. Festivalski tim je potvrdio da je veliki broj izvođača izuzetno željan nastupiti ovog ljeta. Mnogi su bili u izolaciji mjesecima, odvojeni od fanova, pa EXIT vide kao mogućnost da se svi zajedno  ponovo ujedine.

Iz EXIT-a dodaju kako su dobili mnogo poruka i mailova podrške od umjetnika, agenata i drugih festivala, koji održavanje Exita vide kao šansu za oživljavanje kompletne svjetske event industrije.

“Još važnije od oživljavanja muzičke industrije je signal nade i optimizma koji šaljemo cijelom društvu, a to je da je najgore iza nas. Između širenja panike, koje u prošlom razdoblju nije manjkalo i optimizma, mi uvijek biramo ovo drugo” – rekao je EXIT-ov osnivač Dušan Kovačević i dodao zanimljivu referencu na festivalsku revolucionarnu istoriju:

“Prije tačno 20 godina, nakon decenije izolacije i rata u 90-ima, našli smo izlaz i prihvatili ga kao svoje ime. Sada je vrijeme da pronađemo globalni izlaz iz pandemijske krize.”

Regionalnih turistički eksperti na nedavno održanoj tribini “Od otkazivanja do otkaza” u sklopu međunarodne konferencije EXIT Strategy, iznjeli su  procjenu kako je Srbija napravila jako pametan potez što je prva objavila ovakvu vijest, jer će mladi upravo biti prvi koji će putovati, te kako će se u državama koje to prepoznaju brže oporaviti turizam od drugih.

O preporuci srpske premijerke Ane Brnabić da se EXIT odgodi za avgust izvijestili su i brojni globalni mediji. Slavni britanski list Guardian naveo je da je Srbija uspela prevazići zdravstvenu krizu bez težih posljedica, dok britanski Telegraf ističe procjenu kako će do kolovoza epidemiološka situacija biti pod potpunom kontrolom u čitavoj Evropi.

I američki Pollstar piše o drastičnom poboljšanju zdravstvene situacije i prenosi kako primjer EXIT-a može pomoći ubrzanju oporavka cjelokupne svjetske muzičke industrije.

Srbija, kao i mnoge evropske države, ponovo će otvoriti svoje granice bez ikakvih limita ili PCR testova. Organizatori napominju da ukoliko slučajno dođe do novog talasa epidemije u pojedinim državama, posjetioci iz tih zemalja će morati proći PCR test koji će biti besplatan ili izuzetno jeftin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana