Zbog ove pjesme Bebek napustio Bijelo dugme VIDEO

G.S.
Zbog ove pjesme Bebek napustio Bijelo dugme VIDEO

Prvi pjevač benda "Bijelo dugme" Željko Bebek trideset godina nakon izlaska iz popularne grupe otkrio je da je jedna pjesma pravi razlog zbog kog je odlučio da izađe iz rok sastava.

Godinama se spekulisalo zbog čega je jedan, po mišljenjima mnogih, od najbolji rokera napustio "Bijelo dugme" u trenutku najveće slave benda, a Bebek je nakon više od tri decenije odlučio da ispriča svoju stranu priče.

Bebek je, naime, jednom prilikom u razgovoru za Večernji list progovorio o detaljima napuštanja grupe "Bijelo dugme" 1984. godine.

- Nesuglasice su počele godinu prije, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovjek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. Počelo je da mi smeta to što je Goran počeo da forsira to da rokenrol mora da "pljuje" po nečemu i nisam shvatio zašto nam je trebala pjesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pjesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba.

- Živjeli smo u svijetu u kojem je taj potez mogao ličiti na umjetničku slobodu, a istovremeno je mogao značiti i ovo - ako je već ravnopravnost, onda možemo pjevati i na albanskom. To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo da razmišljam što to meni treba, meni koji sam htio da pjevam "Selmu", "Sanjao sam noćas da te nema" ili "Ne spavaj, mala moja", pa sad odjednom pjevam pjesmu koja ima drugačiju konotaciju. I osim što sam morao da je naučim i što mi je bilo jako teško da pjevam na albanskom, morao sam time prenijeti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko slijedeće vrijeme - rekao je jednom prilikom roker za hrvatske medije i nastavio:  

- Odgovor je došao već nakon dva mjeseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu:" Idemo u novi projekat, ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izaći ću iz benda." I onda je došao projekat s pjesmama koje nisam mogao svariti, poput "Lipe cvatu" sa stihom "Ravna ti je Jugoslavija", posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se prije u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vrijeme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želio da određujem stranu, nijednom rječju, nijednom pjesmom, a pogotovo nisam želio da budem u funkciji nekog sastava kom nikada nisam pripadao. Taj status nisam želio da mijenjam i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila - zaključio je tom prilikom Željko Bebek, prenosi NPortal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana