Uskoro reizdanje debi albuma kultne grupe “Videosex” VIDEO

Branislav Predojević
Uskoro reizdanje debi albuma kultne grupe “Videosex” VIDEO

LjUBLjANA - U saradnji izdavačkih kuća “Diskom” i “Rush Hpur” biće objavljeno vinilno reizdanje legendarnog debi albuma “Videosex-84” slovenačkog elektro-pop sastava “Videosex”, prvobitno objavljenog 1984. godine.

Ploča je remasterizovana sa originalnih master traka uz novi kvalitet zvuka i sadrži dodatak sa fotografijama i tekstovima vezanim za njihov prvenac. Osnovani 1983. godine, bili su među prvim sastavima koji su na domaću scenu donijeli zvuk elektro-popa uz naglašenu upotrebu sintisajzera. Četvorku, predvođenu pjevačicom Anjom Rupel, činili su Iztok Turk, Janez Križaj i Matjaž Kosi, kojeg je ubrzo zamijenila Nina Sjever. Vrlo brzo su se nametnuli kao jedna od najzanimljivijih muzičkih grupa na pop i rok sceni tadašnje Jugoslavije, ističući se provokativnim tekstovima koji su se bavili mračnim i dotadašnjim tabu-temama, kao što su serijska ubistva, suicid i seks, upakovanim u plesne pop melodije.

Estetska privlačnost Anje Rupel i svjesno upotrijebljena provokativnost u tom smislu, nisu izostale tokom čitavog trajanja benda. Smatrana je seks simbolom, a posvetu tim povodom naknadno dobija i od benda “Goblini” u pjesmi “Anja volim te”, dok sastav “Lajbah” u spotu obrade “Bitls” klasika “Across The Universe”, glas i izgled Anje Rupel koriste u gotovo ikoničnom tretmanu ženstvenosti. Kao apsolutni hitovi sa albuma iskočile su numere “Detektivska priča”, pjesma veselog ritma u kojoj su pjevali o djevojci serijskom ubici, “Moja mama” sa tematikom samoubistva zbog postporođajne depresije i “Voleo bih da si tu”, koja se doticala problematike otuđenosti.  Iztok Turk i Janez Križaj u to vrijeme su sarađivali sa “Lajbahom”, koji je već imao status kultnog benda koji je objedinjavao grafičku, scensku, muzičku i filmsku sekciju, pa je tako i imenu benda kumovao Dejan Knez, bivši član “Lajbaha”.

- Znali su dobro da je za uspjeh potrebna kvalitetna muzika, ali i imidž, jer se prodaje sve u paketu. Iztok je išao u školu za primijenjenu umjetnost i on je za svaki spot i za svaki album smišljao i našu estetiku. Zato smo nosili odjeću poput one iz 40-ih godina prošlog vijeka, uz ispitivanje modernih tekstualnih tema - rekla je Anja.

Siniša Jočić, rok kritičar i publicista, napisao je da su “Videosex” bili idealni spoj teških narativnih tema i lepršave pop muzike u socrealističkom okruženju bivše Jugoslavije.

- Poletne i lepršave melodije koje natkriljuju veoma ozbiljan narativni sadržaj podjednako su dobro funkcionisale i na disko podijumima i u polutami soba anksioznih tinejdžera. Trendovski potpuno na tragu tada dominantnog sint-popa na britanskom ostrvu, donosili su sa sobom osjećaj pripadnosti velikom svijetu. Stilski na raskršću pripadnika SKOJ-a i visoke mode tadašnjih političkih nosilaca realnog socijalizma, uz primjesu mladalačke note novog romantizma, kao da su ujedno karikirali i etablirali stvarnost - rekao je Jočić.

Nakon albuma “Videosex-84”, stigli su albumi “Lacrimae Christi”, “Svet je zopet mlad” i “Ljubi in sovraži”, koji su potvrdili kultnu slavu grupe, koja se raspala početkom 1992. godine.

Karijere

Anja Rupel je nastavila solo karijeru i objavila četiri albuma, paralelno se baveći novinarskim poslom, zbog čega je ostavila velik trag na slovenačkoj sceni.

Istovremeno, Iztok Turk postao je jedan od najtraženijih kompozitora i producenata u regiji, koji iza sebe ima rad sa grupama kao što su “Lajbah”, “Germanija”, “Rotor”, “Miladojka Junid”, “Putokazi”, a Janez Križaj, poput Iztoka, svoju karijeru nastavio je kao producent. Kao i njih dvojica, i treći član Matjaž Kosi učestvovao je i kao producent i kao muzičar na mnogobrojnim albumima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana