Sudbina “Crvene jabuke”: Publika nije znala zašto je koncert otkazan, pa su krenuli prema bolnici VIDEO

G.S.
Sudbina “Crvene jabuke”: Publika nije znala zašto je koncert otkazan, pa su krenuli prema bolnici VIDEO

Žera je preuzeo ulogu frontmena, a bend je 1987. snimio album posvete Aljoši i Ziji, naslovljen “Za sve ove godine”. U novoj formaciji već 1988. snimili su album “Sanjati”, a bendu se priključio Nikša Bratoš.

Crvenu jabuku 1985. godine osnovali su gitarista i vokal Dražen Ričl Zijo i gitarista Zlatko Arslanagić, kojima su se priključili Žera na klavijaturama, basista Aljoša Buha i bubnjar Darko Jelčić, a mladi i izuzetno perspektivni bend već slijedeće godine prilikom turneje pogodila je velika tragedija. Tog kobnog 18. septembra, prije tačno 34 godine, stradali su kod Jablanice, prije nesuđenog koncerta u Mostaru. Buha je poginuo na mjestu, a Ričl je nakon nekoliko dana preminuo u bolnici od težine zadobijenih povreda.

“Istina je da su ljudi sletjeli. Da ih je kamion spasio da ne odu u Neretvu, a to da smo mi prošli autom pored slupanog fiće pa ga nismo vidjeli, pa se vraćali, to nije tačno. Sudbina je sve to bila. Publika nije znala zašto je koncert otkazan, ali pročulo se, pa su svi zajedno krenuli prema bolnici u Mostaru”, ispričao je Žera prije nekoliko godina.

Preostali članovi benda tada su mislili da obustave rad grupe, ali publika je bila ključna u odluci da ipak nastave. Žera je preuzeo ulogu frontmena, a bend je 1987. snimio album posvete Aljoši i Ziji, naslovljen “Za sve ove godine”. U novoj formaciji već 1988. snimili su hvaljeni album “Sanjati”, bendu se priključio Nikša Bratoš, pa su se ubrzo otisnuli na veliku turneju. Sastav, kao što je poznato, živi i danas.

Basista benda Aljoša Buha, koji je prije 34 godine preminuo na mjestu udesa, imao je tada samo 24 godine. Dražen Ričl, poznatiji i kao Zijo, bio je njegova generacija. Uz Crvenu jabuku svirao je u još nekolicini sarajevskih bendova. Jedan je od pokretača takozvanog novog primitivizma i bio je deo ekipe iz Top-liste nadrealista. Preminuo je poslije 13 dana u bolnici,prenosi 24sata.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana