Sarajevski bend "Letu štuke" nastupio u Banjaluci: Bunt ljubavi kuljao KSB-om

Jelena Stanić
Sarajevski bend "Letu štuke" nastupio u Banjaluci: Bunt ljubavi kuljao KSB-om

BANjALUKA - Sarajevska grupa "Letu štuke" održala je u subotu koncert u Klubu studenata Banjaluka, a publika je rezervisala "mjesto za dvoje" na samom kraju, vraćajući ih dva puta na binu.

Stihovi "sami smo na svijetu izgleda, sami ti i ja" bili su znak da dok drugi spavaju, okupljeni u KSB-u su sa svemirom na ti.

Poslije prve pjesme, nizali su se stari i novi hitovi sa albuma "Topla voda". Pjevani su u duetu zajedno sa zagrljenim parovima, ali i onima koji su sa prijateljima slavili slobodu i umjetnost uprkos činjenici da ovaj bend dugo nije zasvirao u krajiškoj ljepotici. 

Bunt je kuljao kroz publiku, kao dim koji najavljuje vatrenu stihiju, jer ovaj virtuoz vješto barata riječima i šalje "signale" koji su prisutne bar u djeliću sekunde podstakli da se zapitaju da li je alarm previše tih da bi sebi priznali očigledno.

Prema riječima frontmena i osnivača sastava Dine Šarana energija u Banjaluci je uvijek sjajna.

- Svakodnevno sam u kontaktu i sa Banjalukom i sa prijateljima koji ovdje žive. Kada god smo imali svirku, primili su nas odlično. Tako je bilo i ovaj put - kazao je Šaran i dodao "kako i ne bi, kada smo naši".

Sociolog po opredjeljenju, a umjetnik po rođenju Šaran je rekao da su njegove pjesme šarolike, kao i žanrovi kroz koje vješto pliva, kao riba u vodi. U subotu veče odjekivale su i ljubavne pjesme, ali i one koje upozoravaju na realnost i svakodnevicu koja konzumira pojedinca i stavlja ga u okove primitivizma. 

- Ovo su pjesme o životu, ali i zapisi u vremenu. Mi smo tu da sviramo ljudima, ali ne kritikujemo, jer nije od pomoći. Umjetnost mijenja svijet ako je standard dobar, a ovaj svijet teško podnosi što mu nije milo - naglasio je Šaran.

Na sceni se, kako je kazao za "Glas", ponaša prirodno, kao kada mu dođu gosti u kuću. Mi smo njegovim tvrdnjama i  posvjedočili, jer je Dino kao pravi domaćin zajedno sa porodicom (bendom) ugostio Banjalučane.

- Volim ovaj bend. Imaju sjajne pjesme. Nisu robovi žanrovima, a svaka njihova pjesma je poruka onima koji znaju da slušaju. Postali smo letargično društvo i dok postoje muzičari koji se stoički odupiru površnosti i besmislu, ima nade za nas - kazala je jedna Banjalučanka koja je sve vrijeme koncerta sa osmijehom na licu pjevala zajedno sa "Štukama".

Svaki stih i  svaka riječ dirnule su i ostale koji su ga čak dva puta vraćali na binu kako bi sa ovim sjajnim petercem zapjevali po još koju.

I zaista, glad  publike za sjajnim koncertom nisu utolili ni nakon dva sata koncerta, jer banjalučka publika je bila "plemenita, moćna, i samoživa", te su svirali još pola sata.

Nakon dva bisa, Banjalučani su uzvicima i višeminutnim aplauzom poželjeli srećne i uspješne nastupe u Rijeci i Puli, koji "Letu štuke" nakon ovog grada željno očekuju.

PORIV

Za Dinu Šarana sviranje je i posao i privilegija, jer prema njegovim riječima, muzika je birala njega, a ne on nju.

- Cijeli život pišem pjesme i pjevam, to je došlo prirodno, neplanski. To je poriv, a kad postane breme radiću neki drugi posao - kazao je Šaran i dodao da mu je u krvi muzika koja je krenula kao potreba, poriv i instinkt.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana