Reper koga su poštovale generacije, volio je život i adrenalin VIDEO

Agencije
Reper koga su poštovale generacije, volio je život i adrenalin VIDEO

Jedna od pjesama koja je proslavila Grua i postala njegov prvi veliki hit je “Biću tu”, sa albuma “Da li imaš pravo” iz 1995. godine.

Pjesmu je pratio i provokativni spot, snimljen godinu dana kasnije, u kome su se pojavile djevojke iz, u to vrijeme još nepostojeće grupe Models, a ispod njih su bili ispisani nasumično izabrani brojevi, po uzoru na reklame za hot-lajn telefonske linije.

Ti brojevi su, međutim, zaista postojali, zbog čega je kasnije u, izmijenjenoj verziji spota, preko njih postavljen natpis rasprodato.

Prije četiri godine, povodom 20 godina od izlaska jednog od svojih najvećih hitova, Gru je, sa reperom Gazda Pajom, kao i nekima od aktera originalnog “kontroverznog” spota iz 1995. (Ivanom Stamenković Sindi i Igorom Lazićem Nigorom) snimio spot za remiks te pjesme, pod naslovom “Biću tu / 20 godina kasnije”.

Muzikom je počeo da se bavi odmah nakon srednje škole. Posle poslije prva dva albuma iz 1995. i 1996. (“Da li imaš pravo” i “Gru2”), slijedeći je “Vetrenjače” izdao je 1999. godine, a četvrti “Beograd”, 2003.

Pjesma “Stara škola, nova škola”, na neki način je označila dolazak novog talasa srpskog repa, i to od repera koga će svi kasniji muzičari nastaviti da poštuju kao jednog začetnika tog žanra na ovim prostorima.

Radio je i kao di-džej, a tokom svoje karijere, osim s reperima kao što su Ajs Nigrutin i Marčelo, sarađivao je sa brojnim muzičarima među kojima su Tijana Dapčević, Del arno bend (sa kojim je snimio remiks pjesme “5ak”), Bajaga i instruktori, Montenigers i Vasil Hadžimanov.

Dalibor Andonov Gru se, osim repom, bavio i sportom. Trenirao je vaterpolo, a u slobodno vrijeme je voleo košarku, kao i adrenalinske sporotve, kao što su skijanje, snoubording i kajting.

Druovi drugovi nijemi od bola stajali kraj čamca

Drugovi poznatog repera Dalibora Andonova Grua, koji je poginuo danas u Zemunu, nakon što je prilikom vožnje kajta upao u vodu, nijemo su stajali kraj čamca kojim su ga izvukli iz vode.

Tragedija se dogodila oko 15.20 časova, a Hitna pomoć koja je ubrzo stigla na lice mjesta mogla je samo da konstatuje smrt.

Više od tri sata nakon nesreće, trojica Gruovih prijatelja su i dalje stajali na mjestu tragedije. Stajali su kraj čamca, u kojem je bilo Daliborovo tijelo i nijemo gledali u vodu.

Svako malo neko od prolaznika pitao je šta se dogodilo, ali oni su samo odmahivali glavom i molili ih da produže dalje.

Kako su ispričali očevici za Blic, poznatog repera je vjerovatno udarila šipka. Kažu da je Gru vozio dasku sa zmajem i da se zmaj podigao dva ili tri puta, te je tada nastao problem.

“Misle da je udario glavom o šipku, i da je potom pao u vodu i vjerovatno se utopio iako je bi odobar plivač i zavisnik od ekstremnih sportova. Sumnja se da se Gru onesvijestio, ali se ne zna još tačno”, kaže nam jedan od prolaznika.

Radnik splava koji se nalazi nedaleko od mjesta gdje se dogodila tragedija kaže da nije vidio trenutak kada je Gru pao u vodu, već samo ugledao policiju.

“Nisam vidio tačno šta se dogodilo, iako sam u to vrijeme bio na splavu. Počeo je da duva jak vjetar, nevrijeme je bilo užasno i pljuštala je jaka kiša. A onda sam video da je stigla policija”, ispričao je radnik obližnjeg splava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana