Otvoren sabor trubača u Guči

Srna
Foto: Informer

BEOGRAD/GUČA - Podizanjem saborske zastave, uz intoniranje trubačke hime "Sa Ovčara i Kablara", u centru Guče počeo je 61. Dragačevski sabor trubača, jedna od najvećih i najvažnijih muzičkih manifestacija u Srbiji posvećena zvuku trube, jedinog originalnog i za ovo podneblje tipičnog instrumenta.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača je košarkaš čačanskog "Borca" i reprezentativac Radmilo Mišović, koji je manifestaciju proglasio otvorenom.

U naredna tri dana svoje vještine predstaviće brojni trubači i trubački orkestri, a i poznati izvođači narodne i etno muzike.

Tokom Sabora već prve večeri nastupuće bend "Divanhana", Danica Crnogorčević, Dejan Petrković, a na finalnoj večeri Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Cakana.

Prvog dana ove manifestacije, osim izložbe domaće radinosti i predstavljanja publikacija posvećenih Saboru, takmičarski dio počinje večeras u 18.00 časova, kada će se nadmetati omladinski trubački orkestri Srbije na pozornici Kulturnog centra Guče.

U 20.00 časova nastupa sastav "Divanhana" iz BiH, koji njeguje zvuk sevdalinke, a program se potom nastavlja na glavnoj pozornici na stadionu, gdje od 21.00 čas nastupa Danica Crnogorčević, koja izvodi tradicionalnu, etno, ali i duhovnu muziku.

Od 22.00 časa na stadionskoj bini biće održan trubački koncert orekstra Dejana Jevđića, a od 23.00 časa nastupa i trenutno najveća zvijezda među trubačima - Dejan Petrović sa svojim "Big bendom".

U ponoć počinje - ponoćni koncert.

Drugog dana Sabora biće priređen narodni višeboj, nastup Kulturno-umjetničkog društva "Dimirije Koturović", te koncert trubačkih orkestara iz inostranstva, a u podne na stadionu će biti održan koncert prošlogodišnjeg pobjednika Sabora pod nazivom "Pobijedili su, zaslužili su".

Na pozornici Kulturnog centra u 20.30 časova nastupa "Bend 357", a od 21.00 čas na glavnoj pozornici na stadionu nastupa "Big bend" orkestar RTS-a.

Od 22.30 časova je koncert Dejana Lazarevića, dok od 23.30 časova nastupa trubački orkestar Ekrema Mamutovića, a potom nastupaju di-džejevi i trubači.

Posljednjeg dana Sabora u nedjelju, 7. avgusta, biće održan saborski defile ulicama Guče, sa prikazom dragačevske svadbe iz 19. vijeka, na pozornici Kulturnog centra biće održano takmičenje zdravičara, izbor najlepše narodne nošnje i nastup kulturno-umjetničkog društva.

Finalno takmičenje "Sa Ovčara i Kablara" počinje u 18.00 časova na glavnoj pozornici na stadionu, od 21.00 čas nastupa Narodni orkestar RTS-a sa solistima - Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Cakanom.

U 22.30 časova je proglašenje pobjednika 61. Sabora, u 22.45 časova koncert Bobana i Marka Markovića sa bendom, a u ponoć slijedi veliko finale - koncert pobjednika Sabora.

Nova truba, koja je postavljena na ulazu u Guču, duga je pet metara.

Svi programski sadržaji su besplatni za posjetioce.

Prvi sabor trubača održan je 14. oktobra 1961. godine, uz učešće samo četiri trubačka benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana