Zbog sendviča u torbi putnik u Australiji dobio kaznu, dvostruko veću od aviokarte

GS
Zbog sendviča u torbi putnik u Australiji dobio kaznu, dvostruko veću od aviokarte

Putnik koji je putovao s Balija u Australiju morao je platiti 1.874 dolara nakon što su u njegovoj prtljazi pronađena dva neprijavljena jaja, goveđa kobasica, McMuffin i sendvič sa šunkom.

Australijsko ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva saopštilo je da pas tragač detektirao niz neprijavljenih rizičnih proizvoda, uključujući proizvode brze hrane, u putnikovom ruksaku.

"Ovo će biti najskuplji obrok koji je ovaj putnik ikada imao. Ova je kazna dvostruko veća od cijene avionske karte za Bali, ali nemam saosjećanja za ljude koji odluče prekršiti stroge australijske biosigurnosne mjere", rekao je ministar Murray Watt u izjavi.

Incident se dogodio nekoliko dana nakon što su australijske vlasti uvele stroga nova biosigurnosna pravila zbog epidemije bolesti šake, stopala i usta (FMD) u Indoneziji, koja se proširila na Bali, popularno odredište australskih turista.

"U Australiji nema FMD-a i želimo da tako i ostane", rekao je Watt.

Bolest mogu prenijeti žive životinje, u mesu i mliječnim proizvodima, kao i na odjeći, obući ili čak torbama ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama. Stručnjaci procjenjuju da bi izbijanje epidemije u Australiji moglo uzrokovati ekonomski udar do 80 milijardi dolara, prenosi Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana