Zbog imena tri puta završio u zatvoru

GS
Foto: 24newsrecorder

Jedan Kolumbijac je doživio tu nesreću da je tri puta završio u zatvoru u posljednjih 13 godina jer nosi isto ime kao traženi vođa narko kartela 46-godišnji Rene Martinez Gutijerez.

Rene je miran porodičan čovjek bez kriminalnog dosijea. Problem je što on nosi isto ime sa peruanskim dilerom droge sa nekoliko nacionalnih i međunarodnih potjernica i naloga za hapšenje, pa je iz tog razloga hapšen tri puta u posljednjih 13 godina.

Posljednji put se desio ranije ovog mjeseca kada se čovjek vratio u svoju rodnu zemlju Kolumbiju da vidi svog bolesnog oca. Uhapšen je čim je njegov avion dotakao zemlju u Bogoti i od tada je u zatvoru.

Gutijerez je prvi put naišao na probleme sa zakonom zbog svog imena 2010. godine kada je otišao u lokalnu policijsku stanicu u Bogoti u Kolumbiji da zatraži svoj sudski dosije kako bi otvorio sopstveni biznis.

Provjeravajući njegovu evidenciju, policija je otkrila da Rene Martinez Gutijerez ima međunarodnu potjernicu koju je izdao Peru, tako da je nezakonito zadržan u pritvoru osam dana.

Na kraju je Kolumbijac pušten, ali nije mogao sve da zaboravi, pa je otišao u ambasadu Perua, u Vrhovni sud pravde, u Interpol, ali niko od ovih subjekata nije imao pravo objašnjenje šta se dogodilo. . Svi su tvrdili da je do njegovog hapšenja došlo zbog nesrećne slučajnosti njegovog imena.

Njegova supruga Džesenija Kontreras rekla je za El Tiempo: “Njegovo ime i datum rođenja poklapaju se sa osobom koja je tražena zbog saučesništva sa čovjekom koji je 2006. prenio 20 kilograma kokaina ugrađenog u televiziju u Peruu.

Samo godinu dana nakon prvog hapšenja, Rene Martinez Gutijerez je ponovo pozvan u policijsku stanicu u Bogoti kao svjedok, nakon što mu je opljačkano radno mjesto.

Trebalo je samo da da izjavu o tome šta se dogodilo, ali kada je policija provjerila njegovo ime u bazi podataka, ponovo su ga zamijenili za traženog peruanskog narko-bosa. Ovog puta, proveo je dva mjeseca sa iskusnim kriminalcima u zloglasnom kolumbijskom zatvoru La Pikota dok peruanske vlasti konačno nisu potvrdile da on nije čovjek kojeg su tražili.

Poslije ovog incidenta, Gutijerez je odlučio da je najbolji način da izbjegne zatvor u budućnosti da se preseli u Sjedinjene Države, pa su se on i njegova porodica tamo preselili 2012.

Njegovi problemi sa zakonom su izgleda bili iza njega, ali u Početkom 2023. Rene je saznao da se njegov stariji otac uopšte ne osjeća dobro, pa je odlučio da ode kući da ga vidi, dobro znajući riziku kojem se izlaže.

Nažalost, najgori strahovi 46-godišnjeg muškarca materijalizovali su se čim je njegov avion sletio u Bogotu. Agenti Interpola su se ukrcali u avion odmah nakon što se zaustavio na aerodromskoj pisti, zatražili njegovu ličnu kartu i nakon što su potvrdili njegovo ime, ispratili ga. Na kraju je prebačen u policijsku stanicu Los Martires gdje je od tada zadržan.

Nažalost, otac Renea Martineza Gutijereza ​​preminuo je dok je bio u pritvoru, tako da nikada nije stigao ni da se oprosti od njega. Ponovo, on i njegova porodica čekaju da peruanske vlasti formulišu zahtjev za ekstradiciju i još jednom potvrde da on nije čovjek koga žele.

Šokantno je da se ovako nešto može desiti u stvarnom životu, ali Reneova priča je dobro dokumentovana, jer je u Kolumbiji dospio na naslovnice na nacionalnim novinama svaki put kada je uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana