Vozač “Tesle” spavao tokom prebrze vožnje

Srna
Foto: Ilustracija

OTAVA - Muškarac u Kanadi optužen je za opasnu vožnju jer je navodno spavao dok je njegov automobil marke “tesla” bio u režimu autonomne vožnje pri brzini od preko 150 kilometara na čas.

Policija je saopštila da su oba prednja sjedišta bila oborena unazad i da su vozač i suvozač spavali kada je policijsko vozilo intervenisalo u Alberti.

Kada su policajci uključili rotaciona svjetla, a ostala vozila se sklonila, “tesla model S” je ubrzao, prenio je Bi-Bi-Si.

Vozač star 20 godina je iz Britanske Kolumbije, a pred sudom će se pojaviti u decembru.

On je inicijalno bio optužen za prebrzu vožnju i dobio je suspenziju od 24 časa zbog umora, ali je kasnije podignuta optužnica za opasnu vožnju.

“Niko nije gledao kroz vjetrobran da vidi kuda automobil ide. Izgledalo je da nema nikog u vozilu, ali je ono ubrzavalo jer je traka ispred njega bila prazna”, izjavio je policajac Deri Turnbul “Si-Bi-Es njuzu”.

On je rekao da je u policiji već 23 godine, ali da ga je ovaj događaj “ostavio bez teksta”.

“Nikada nisam vidio ništa poput ovoga, ali naravno do sada nije ni bilo ovakve tehnologije”, izjavio je Turnbul.

“Teslini” automobili trenutno raspolažu “autopilotom” drugog nivoa, što znači da vozač mora da bude budan i spreman da reaguje dok drži ruke na upravljaču.

Osnivač kompanije Ilon Mask izjavio je da očekuje da će njegova vozila do kraja godine biti potpuno autonomna, sa veoma malo intervencija vozača, ali je dodao da postoji “mnogo malih problema” koje treba riješiti u testovima u stvarnoj vožnji.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana