Vijetnam: Osuđen na pet godina zatvora zbog prenošenja virusa korona

Tanjug
Foto: Tanjug

HANOJ - Sud u Vijetnamu izrekao je kaznu od pet godina zatvora čovjeku koji je drugima prenio virus korona, kršeći stroge mjere karantina, javili su državni mediji.

Le Van Tri (28) osuđen je zbog "širenja opasne zarazne bolesti" na jednodnevnom suđenju pred Narodnim sudom u južnoj provinciji Ca Mau, navodi Vijetnamska novinska agencija.

Agencija je navela da je Tri putovao nazad u Ca Mu iz Ho Ši Min Sitija, čime je prekršio pravilo o dvadesetjednodnevnom karantinu.

Zarazio je osam osoba, od kojih je jedna umrla od posljedica zaraze nakon jednomjesečnog liječenja, prenosi Rojters.

Vijetnam je jedna od zemalja koje su se tokom pandemije uspješno borile protiv virusa korona zahvaljujući ciljanom masovnom testiranju, intenzivnom praćenju kontakata, strogim restrikcijama na granicama i karantinu, ali su nova žarišta od kraja aprila dovela do porasta broja novih slučajeva.

Ca Mau, provincija na jugu Vijetnama od početka pandemije je prijavila 191 slučaj i dvije preminule osobe, dok je u Ho Ši Min Sitiju, koje je jedno od najvećih žarišta u zemlji zaraženo skoro 260.000 ljudi, dok ih je 10.685 preminulo.

Vijetnam se trenutno suočava sa velikim širenjem virusa, a od ukupno 536.000 slučajeva i 13.385 preminulih velika većina zabilježena je u proteklih nekoliko mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana