Udahnuo burgiju u pluća tokom popravke zuba VIDEO

G.S.
Foto: pixabay

Običan rutinski stomatološki zahvat pretvorio se u noćnu moru za Toma Jozsija ostavivši mu burgiju u njegovim plućima!

 

Zamislite da odete kod zubara na rutinsku proceduru kao što je plombiranje zuba, a zatim čujete da ćete možda morati da uklonite dio pluća zbog stomatološke burgije!

Upravo to se dogodilo Tomu Jozsiju, 60-godišnjem čovjeku iz Ilinoisa. Došao je kod zubara gdje trebao da uradi plombu, a sledeće što zna je da mu je rečeno da je progutao to jest udahno stomatološku burgiju.

To bi bilo dovoljno loše, s obzirom na to da mu je oštar metalni dio mogao da probije crijeva, ali je CT snimak kasnije pokazao da burgiju nije progutao, već ju je udahnuo, a sada mu stoji zaglavljena u plućima!

“Bio sam kod zubara da mi plombira zub, a onda sljedeće što znam rečeno mi je da sam progutao stomnatološku burgiju! Nisam čak ni osjetio da klizi u pluća. Sve što sam osjetio je kašalj.”, rekao je on za VISN 12 Njus.

Plućni stručnjaci su prvobitno pokušali da uklone zubnu burgiju koristeći normalne tehnike vađenja stranog tijela, ali se činilo da je previše duboko u plućima. Očigledno, Jozsi je počeo da se brine, posebno nakon što mu je rečeno da će mu vjerovatno morati da se ukloni dio pluća, ako burgija ostane tamo.

“To strano tijelo je bilo u ustima, a bakterije u ustima su najvirulentnije i veoma agresivne bakterije, a ako su se nakačile na burgiju , stvoriće apsces”, rekao je pulmolog Abdul Hamid Alraies za CNN. “Zato je se morate riješiti što je prije moguće.”

U jednom trenutku burgija je počela da uzrokuje da šezdesetogodišnji radnik na održavanju iskašljava krv, pa su ljekari počeli da ga pripremaju za intenzivnu operaciju.

Na sreću, dr Alraies i njegov tim su smislili kreativan način da izvuku burgiju, koristeći robotsku bronhoskopiju koja se inače koristi za otkrivanje sitnih čvorića raka pluća. Procedura od 90 minuta protekla je po planu, a burgija je uklonjena.

Tom Jozsi se od tada potpuno oporavio i čak ima burgiju na polici u svom domu kao suvenir da ga podsjeti na vrijeme kada je umalo izgubio dio pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana