Srednjoškolac u “onlajn” nastavi dobio jedinicu - iz fizičkog

GS
Srednjoškolac u “onlajn” nastavi dobio jedinicu - iz fizičkog

ZAGREB - Oko 450.000 učenika i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, te njih oko 70.000 u visokom školstvu prati “onlajn” nastavu u Hrvatskoj.

Hakerski napadi, rušenje sistema, zemljotres u Zagrebu, izostanak ocjena i testiranja, neujednačeno opterećenje učenika, niz pitanja na koje učitelji, učenici i roditelji još nemaju odgovor - mnogo je toga obilježilo prvih desetak dana od početka online, “korona nastave” na daljinu, s kojom se zbog pandemije COVID 19 prvi put u svojoj istoriji susrelo hrvatsko školstvo.

Ministar obrazovanja Hrvatske Blaženka Divjak rekla je juče da u ovom trenutku oko 450.000 učenika i nastavnika u osnovnim i srednjim školama te njih oko 70.000 u visokom školstvu prati nastavu putem središnjih servisa CARNeta i SRCE-a, piše Jutarnji list.

Nastava se za najmlađi uzrast organizuje putem televizijskog programa na HRT-u 3, a za srednjoškolce i na Sportskoj televiziji, te RTL-u 2. Materijali se plasiraju i na kanalima poput JuTjuba, mrežnih stranica Škole za život, komunicira se preko grupa na Viberu, VacApu, putem mejla...

Život se za učenike i nastavnike preselio u virtualni svijet, nastava se uglavnom ne provodi u realnom vremenu (djelomično i kako bi se rasteretio sistem), a uprkos nacionalnom rasporedu, mnoge su se škole odlučile pridržavati svoga starog školskog rasporeda. Iako su svi učenici, nastavnici i roditelji s kojima je razgovarao Jutarnji list dali visoke ocjene ideji online nastave u izuzetno teškim vremenima, provođenje je ipak daleko od idealnog, dalo bi se zaključiti iz njihovih “šarenih” iskustava.

Iako brojčanog ocjenjivanja učenika nema najmanje do aprila, kako prenosi Jutarnji, neki profesori ne štede s utjerivanjem discipline - jedan srednjoškolac na istoku Hrvatske dobio je čak jedinicu u online školi, i to iz fizičkog.

“Profesor je postavio aplikaciju u koju je dijete trebalo poslati dokaz da je odradilo neke vježbe, odnosno izmjerilo puls. Kako to nije učinilo do predviđenog roka, profesor mu je dao 'jedinicu' u formi bilješke koja je ušla u e-dnevnik”, saznaje list od izvora bliskih tom učeniku.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana