Škotlanđanka izumila prvi "pseći telefon" - uređaj koji psu omogućava da vas nazove

GS
Foto: tviter

Donošenje igračaka, valjanje u travi i žvakanje kostiju sada može ostati istorija.

 Današnji psi imaju mnogo uzbudljivije mogućnosti kada je riječ o igri, uključujući videopozive sa svojim vlasnicima.

Ilyena Hirskyj-Daglas, asistentica s Univerziteta u Glasgovu, izmislila je prvi pseći telefon.

Primijetivši da je na tržištu tehnologija za kućne ljubimce, usredsređena na vlasnika, umjesto na psa, odlučila je to promijeniti.

Nakon kreiranja i testiranja svog uređaja objavila je svoje rezultate u istraživačkom radu za Association for Computer Machinery , istaknuvši da je njen uređaj posebno od pomoći ljubimcima koji prolaze kroz fazu anksioznosti odvajanja nakon što su za vrijeme pandemije puno vremena proveli s vlasnicima.

"Ovo je prvi uređaj iz pseće perspektive, što dosad niko nije uradio", tvrdi Ilyena, koja inspiraciju nije morala tražiti daleko.

U izumu joj je pomogao njen desetogodišnji pas Zak, mješanac labradora i retrivera.

Uz pomoć kolega istraživača napravili su prvi "pseći telefon" - senzor skriven unutar lopte, koji kad se pomjeri pokreće videopoziv s računara.

Iako Ilyena nije sigurna da ju je Zak svaki put "svjesno" zvao, kaže da ga tome nikad nije zaista učila i da bi to mogao biti dobar znak o prednostima njenog uređaja.

Smatra da je na tržištu potrebna tehnologija koja je više usmjerena na pse.

"Način na koji trenutno pravimo uređaje za pse nije isti kao kada ih pravimo za ljude - tretiramo ih pomalo kao da nemaju vlastitu glavu", rekla je ona.

"Ljubimci su mnogo pametniji i zaslužuju dosta bolju tehnologiju od one koju im sada možemo ponuditi", rekla je Ilyana, koja bi voljela sarađivati s organizacijama za implementaciju uređaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana