Ovo su najopasniji TikTok izazovi koji mogu izazvati teške posljedice

gs
Foto: GS

TikTok je jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu, a korisnici ove društvene mreže najčešće su djeca i mladi.

TikTok je jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu, a korisnici ove društvene mreže najčešće su djeca i mladi. U utrci za preglede i lajkove mladi se upuštaju u izazove koji mogu biti opasni po život.

TikTok je društvena mreža koja je postala najopasnija, a nikada ranije internetom nije kružilo toliko izazova koji potiču korisnike na radnje koje mogu negativno uticati na njihovo zdravlje.

S obzirom na to da je TikTok najpoularniji među tinejdžerima, ali i mlađom djecom, važno je skrenuti pažnju na opasnost koja vreba preko izazova.

Nedavno su se pojavili zabrinjavajući izvještaji o opasnim stvarima koje djeca rade kako bi ih primijetili na ovoj platformi. Evo nekih od najopasnijih TikTok trendova na koje morate paziti kako biste zaštitili svoju djecu i tinejdžere.

Izazov s gajbama

Trend uključuje slaganje nekoliko gajbi za mlijeko tako da izgledaju kao stepenice i pokušaj uspona na vrh. Iako izazov zvuči jednostavno, naslagane gajbe su nestabilne za penjanje. Dokaz su i nebrojeni videozapisi nesretnih penjača koji se prevrću s gajbi i padaju.

Medicinski stručnjaci su se izjasnili protiv izazova, navodeći očigledan rizik od teških povreda.

"Izazov penjanja po gajbama je vrlo opasan i vidimo brojne ortopedske povrede kao posljedice padova. Povrede uključuju slomljene zglobove, iščašenja ramena, ACL i suze meniskusa, kao i stanja opasna po život, poput povreda kičmene moždine", rekao je ortoped Shawn Anthony.

Izazov ljuljanja na ljuljački za bebe

Ovaj smiješni TikTok trend natjera korisnike da se uguraju u ljuljačke za bebe. Iako bi vratolomija mogla stvoriti smiješan isječak, problem dolazi kada osobe ne mogu izaći iz ljuljačke.

U Velikoj Britaniji pozivi hitnim službama su se udvostručili u posljednjoj godini, a prvi odgovori kažu da je ovaj trend djelomično kriv.

"Ova ludost je definitivno kriva za povećanje broja hitnih poziva. Imamo ozbiljnijeg posla dok tinejdžere vadimo iz ljuljački. Dok imamo posla s njima, požar u kući mogao bi ubiti ljude", rekao je jedan britanski vatrogasac.

Izazov proteinskog praha

Jedan od mnogih navodnih trendova na TikToku je i izazov uzimanja praha prije vježbanja. Suština je u tome što, iako je predviđeno da se ovi praškovi otope u vodi, tiktokeri gutaju prah bez vode.

Predvidljivo je da će se mnogi koji se okušaju u izazovu gotovo ugušiti prahom, iskašljavajući oblake proteinske prašine. Međutim, drugi su doživjeli mnogo ozbiljnije reakcije.

Ovaj TikTok izazov sastoji se od toga da jedna osoba skače u zrak, a druge dvije stavljaju noge ispod nje, zbog čega pada.

Izazov nosi očigledan rizik od povreda, naročito glave i vrata. Posljednjih sedmica pojavili su se brojni izvještaji o povredama.

Vakum izazov

Ovaj bizarni TikTok trend prisutan je već nekoliko godina. Izazov usisavanjem uključuje ulazak u veliku vreću za smeće i upotrebu usisavača da isisa sav zrak. Rezultat je da se vreća zalijepi za osobu koja je u njoj.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana