Održana 11. „Grobarijada“ : Torta u obliku kovčega, “Posmrtni marš“ i glogov kolac

Anadolija
Održana 11. „Grobarijada“ : Torta u obliku kovčega, “Posmrtni marš“ i glogov kolac

NIŠ – Na druženju pogrebnika sa Balkana – 11. “Grobarijadi“ ove godine održanoj u Nišu, okupilo se oko 200 predstavnika iz 150 pogrebnih preduzeća iz Hrvatske, Grčke, Bugarske, BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Glavna atrakcija na sinoćnjem događaju bila je torta u obliku kovčega duga skoro metar i po.

Nakon cjelodnevnog druženja vlasnika preduzeća za prodaju pogrebne opreme u jednom od niških restorana, gosti su se zasladili tortom koja je iznijeta uz vatromet i zvuke “Posmrtnog marša“, a dio dekoracije bili su i vještačka magla i glogov kolac.

Domaćin “Grobarijade“, pogrebnik Ivan Stanisavljević iz Niša, kaže da je cilj manifestacije bolje upoznavanje i razmjena iskustava kolega.

-Cilj je da ostvarimo saradnju, da jedan dan u godini imamo i mi oduška. Mi 365 dana imamo samo sahrane, jedan dan u godini želimo i mi da se opustimo - kaže Stanisavljević.

U posao je ušao prije 25 godina i sada ga predaje sinu. Kaže da, iako mnogi misle drugačije, pogrebnici osjećaju tugu sa porodicama koje izgube svoje bližnje.

Isto naglašava i njegov kolega Radiša Mihajlović iz firme „Drnda“.

-Neki smatraju da se enormno bogatimo, a ne shvataju da mi radimo 24 sata svakog dana i da smo saučesnici tog bola. I mi smo ljudi, osećamo i tugu i bol sa porodicom koju uslužimo. Nikog ne vučemo za rukav da kupi kovčeg od hiljadu ili dve hiljade evra, sami biraju, sami postavljaju uslove -govori Stanisavljević koji je već u penziji, a firmu je prepustio sinu.

Iz Šibenika je došao Jovan Škelin.

-Bili smo i na prvoj „Grobarijadi“, a sada i ovdje. Čast nam je što smo pozvani, malo ćemo se družiti i zabavljati - govori Škelin.

U posao je, kaže, ušao slučajno, dok je radio kao auto-mehaničar.

-Od toga se u Hrvatskoj u to vijreme nije moglo dobro živjeti, pa sam sa jednim privatnikom počeo ovo raditi. Imamo ideju da napravimo sličnu manifestaciju u Hrvatskoj i ugostimo naše kolege, nadam se da će to biti uskoro - dodaje Škelin.

Predstavnicima firmi koji su doprinijeli organizaciji proslave uručene su statue cara Konstantina, a svi učesnici su kao uspomenu sa sobom ponijeli olovke u obliku glogovog koca.

Prethodni skup bio je organizovan 2019. godine u Požarevcu, poslije čega je uslijedila pauza zbog epidemiološke situacije. Naredna “Grobarijada“ biće održana u Petrovcu na Mlavi.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Gozba za majmune
Gozba za majmune
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana