Ocu više od 550 djece naređeno da prekine donorstvo

G.S.
Ilustracija
Foto: Arhiva | Ilustracija

HAG - Holanđaninu, za koga se sumnja da je postao otac više od 550 dece širom svijeta putem donacije sperme, naređeno je da prekine donorstvo da bi se smanjile šanse da braća i sestre, koji ne znaju da su u srodstvu, postanu par i imaju svoju djecu.

Holanđanin (41) bi mogao biti kažnjen sa više od 100.000 evra, ukoliko prekrši tu naredbu, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Zabranjeno mu je da donira spermu klinikama za liječenje neplodnosti u Holandiji 2017. godine, nakon što se ispostavilo da ima više od 100 dece.

Ali umjesto da prestane, Holanđanin je nastavio da donira spermu u inostranstvu i preko interneta. Sud u Hagu mu je naložio da dostavi spisak svih klinika i da im naredi da unište njegovu spermu.

Holandske kliničke smernice navode da donor ne bi trebalo da bude otac više od 25 djece u 12 porodica.

Međutim, sudije su rekle da je taj Holanđanin pomogao da se rodi između 550 i 600 dece otkako je počeo da donira spermu 2007. godine.

Na sud ga je izvela fondacija koja štiti prava djece donatora i majka jednoga djeteta.

Sud je naveo da bi isuviše veliki broj braće i sestara mogao da ima negativne psihosocijalne posljedice za djecu.

Holandski ljekar optužen je 2019. godine da je koristio sopstvenu spermu za oplodnju pacijentkinja bez njihovog pristanka i potvrđeno je da je otac 49 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana