Lego kockice bi mogle spasiti singapurske koralne grebene

GS
Foto: Ilustracija

Singapur je dom trećine svjetskih koralnih grebena, što je ogromna količina za tako malu zemlju.

Koralni grebeni su važni jer štite svjetske obale, a uz to su i dom hiljada riba te predstavljaju vitalni dio podvodnog ekosistema.

Međutim, problemi s melioracija zemljišta i razvoj obale su doveli do iscrpljivanja singapurskih grebena u proteklim vijekovima, a sada to žele promijeniti naučnici s Nacionalnog univerziteta u Singaporu na neobičan način - korištenjem Lego kockica.

 

Jani je dio grupe naučnika koji koriste Lego kockice u cilju očuvanja singapurskih grebena.

"Ukupan broj koraljnih vrsta u svijetu iznosi oko 800, mi smo veoma sretni što imamo gotovo trećinu tih vrsta koncentrisanih na tako malom području oko južnih otoka Singapura", rekla je ona.

Singapurski koralni grebeni se smanjuju već godinama, a razlog su melioracija zemljišta i zagađenje. Vjeruje se da je ovo prvi pokušaj korištenja Lego kockica za obnovu grebena, a proces se obavlja tako što naučnici uzimaju labave dijelove korala s grebena i stavljaju ih na kockice. Ti mali dijelovi vremenom postaju velike kolonije.

Lego kockice su odabrane jer su modularne i mogu se prilagođavati veličini korala.

Metoda "vertikalnog uzgajanja" pomaže u uštedi prostora. U Singapuru se zbog nedostatka prostora mora živjeti u visokim stambenim blokovima.

Zasad se provode istraživački eksperimenti, a naučnici se nadaju da će jednog dana uzgojiti dovoljno koralja da će ih moći "transplantirati" u singapurske vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana