Lažni sveštenik proveo noć sa gardistima kraljice Elizabete

GS
Foto: Agencije

Uljez koji se pretvarao da je sveštenik navodno je proveo noć u kasarni sa kraljevskim gardistom blizu zamka Vindzor.

Britanski "San" izvještava da je policija alarmirana nakon što je nepoznati muškarac stigao u kasarnu Viktorija u ulici Šit u Vindzoru u srijedu u 9.20 dok je kraljica bila u Sandringemu za Uskrs, gdje je navodno proveo noć jedući i pijući sa visokim oficirima prije nego što mu je ponuđen krevet da prespava, uprkos tome što nije pokazao identifikaciju ili akreditive.

Ove kasarne su inače dom garde Koldstrima, prepoznatljive po svojim crvenim jaknama i crnim šeširima od medvjeđe kože, koji imaju ceremonijalnu ulogu zaštitnika zamka Vindzor i Bakingemske palate.

"Ovo je samo vanredno narušavanje bezbjednosti. Tip se pojavio na kapiji uveče i rekao da se zove otac Kruz i tvrdio je da je prijatelj bataljonskog oca Meta Kolsa. Bio je pozvan da uđe i ponuđeno mu je da nešto pojede u oficirskoj trpezariji. U roku od nekoliko sati pio je sa policajcima u baru i pričao im priče o tome kako je služio u Iraku. Pričao je puno velikih priča, a momci su uživali u njegovoj šali i popili nekoliko pića", navodi izvor za britanski "San".

"Vojska ovo narušavanje bezbjednosti shvata izuzetno ozbiljno i ono će biti temeljno istraženo kao prioritet. Službenici su prisustvovali i uklonili uljeza iz kasarne. Nisu bile potrebne nikakve dodatne radnje", izjavio je portparol policije doline Temze za britanski "San", koji je najavio da je pokrenuta istraga.

Kakve su sve mjere obezbjeđenja, ilustracije radi, podsjećamo da je krajem januara Zamak Vindzor, oficijelna kraljevska rezidencija britanskih monarha, postala čak i zona zabranjenog leta zbog zabrinutosti za bezbjednost kraljice Elizabete Druge. Ova odluka donijeta je nakon što je muškarac naoružan samostrijelom ušao na područje zamka krajem decembra prošle godine prijeteći da će ubiti kraljicu.

Kako je tada najavio list San, od 27. januara avioni i dronovi ne smiju da lete iznad rezidencije na visini od 762 metra, a svi letovi u okviru 2,25 kilometara od zidova zamka biće smatrani krivičnim djelom.

Britanska uprava za civilnu avijaciju saopštila je da je zabrana u interesu javnosti, a kontroli leta najavili su da će ova zabrana da se poštuje. U slučaju kršenja ove zabrane lovci će biti podignuti da isprate avion koji je ušao u zonu zabranjenog leta i nije reagovao na radio upozorenja. Policija koja čuva zamak, takođe, dobila je veća ovlaštenja u smislu obaranja ilegalnih dronova.

Britanija pokrenula istragu zbog ovog incidenta

Britanska vojska saopštila je danas da je pokrenula istragu nakon izvještaja da je čovjek koji se pretvarao da je sveštenik proveo noć u kasarni sa vojnicima zaduženim da štite kraljicu Elizabetu u blizini njene kuće u zamku Vindzor.

"Vojska shvata ovo narušavanje bezbjednosti izuzetno ozbiljno i prioritet joj je da ga detaljno istraži, a budući da je incident sada dio istrage koja je u toku, neprikladno ga je dalje komentarisati u ovom trenutku", izjavio je portparol Ministarstva odbrane, navodi Rojters.

Kraljica nije bila u Vindzoru tokom incidenta koji se dogodio prošle srijede, prenosi Rojters, pozivajući se na navode lista San, a prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana