Kopali temelje za zgradu, a naišli na lonac sa blagom

Srna
Kopali temelje za zgradu, a naišli na lonac sa blagom

Nove nekretnine u konstantno rastućim gradovima u Indiji imaju ogromnu vrijednost, ali nikada toliko veliku kao kada izgradnja dovede do otkrića zakopanog blaga.

Ipak, vlasnik zemljišta na kojem je nedavno otkopan ćup sa zlatnim predmetima ne može da se raduje jer sve pripada državi.

Parcela, koju je građevinsko preduzeće prekopavalo uoči izgradnje u selu na jugu Indije, skrivala je posudu sa dragocjenostima među kojima se nalaze zlatni i srebrni ukrasi i drugi predmeti, prenosi Indipendent.

Blago je otkriveno u četvrtak, u selu Pembarti u indijskoj državi Telangani, kada su radnici naišli na metalni lonac dok su kopali i pravili prostor za temelj građevine.

Neobičan prizor zbunio je radnike i izazvao histeriju među seljanima koji su počeli da se okupljaju na parceli u vlasništvu građevinskog preduzimača Metua Narsime.

Meštani, koji vjeruju da su ukrasi darovi boginji u hramu koji je u prošlosti postojao na tom mestu, počeli su da drže molitve, pale štapiće od tamjana i donose cvijeće.

U pronađenom bakarnom loncu bilo je oko 189,8 grama zlata, 1,72 kilograma srebrnih ukrasa, rubin težak 6,5 grama, zajedno sa ostalim antikvitetima, izvijestio je The Nenjs Minute, pozivajući se navode nadležnih službi.

Lokalne vlasti okruga Jangaon u Telangani preuzele su blago i parcelu proglasile lokalitetom, te zabranile vlasniku zemljišta nastavak radova na izgradnji, to jest da nastavi da kopa do daljeg. Uklanjanje zemlje i kopanje ipak je nastavljeno, ali radi pronalaženja arheološkog blaga.

Pronađeno blago pripada državi

Vlasnik zemlje, Metu Narsima, histerično se ponašao kada je dodirnuo predmete koje su radnici iskopali. Mještani su pokušali da ga smire.

Do sada je u bakarnom loncu i njegovoj blizini pronađeno dvadesetak zlatnih minđuša, 51 zlatna perla i 11 zlatnih lančića i drugi vredni predmeti.

Službenici Arheološkog zavoda Indije takođe su stigli do lokaliteta i potom odlučili da slučaj ostane u nadležnosti okruga Varangal Urban. Zvaničnici okruga ističu da “imovina, ako je stara više od sto godina, pripada državi”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana