Kolege mu slavile rođendan bez dozvole: Amerikanac od kompanije dobio 450.000 dolara odštete

rts
Foto: ilustracija

Muškarac iz Kentakija tužio je kompaniju u kojoj je zaposlen, jer je poslodavac ignorisao zahtjev da se njegov rođendan ne slavi u kompaniji. Razlog je opravdan jer Kevin Berling pati od anksioznog poremećaja. Od kompanije je dobio odštetu od 450.000 dolara zbog zanemarivanja molbe i održavanja proslave.

Medicinska laboratorija "Graviti Diagnostik", ignorisala je zahtjev svog zaposlenog Kevina Berlinga da se njegov rođendan ne slavi. Prema riječima Tonija Bučera, Berlingovog advokata, zaposleni je razgovarao sa organizatorom rođendanske proslave, ali je "osoba koja je bila odgovorna za rođendanske zabave i sa kojom je razgovarao potpuno zaboravila na njegov zahtjev".

Kompanija je priredila zabavu Kevinu Berlingu na kojoj je on doživeo anksiozni napad panike. Morao je da ode do svog automobila, da vježba tehnike disanja, pojede svoj ručak i pošalje poruku svom menadžeru sa obavještenjem da je njegov zahtjev ignorisan.

Sutradan su ga na poslu kritikovali zbog njegove reakcije na proslavu u čast njegovog rođendana, pa je Kevin Berling podnio tužbu protiv kompanije.

Prema tužbi, "ovaj sukob je izazvao još jedan napad panike i Kevin je izbačen s posla". Berling se izvinio, ali je naveo da je od kompanije sa tri dana zakašnjenja dobio mejl u kome mu je otkazana saradnja.

Na osnovu sudskih dokumenata Berlingu je dodijeljeno 450.000 dolara na ime odštete - 120.000 dolara zbog izgubljenih plata i beneficija, 30.000 dolara za buduće izgubljene plate i beneficije, 300.000 za prošli, sadašnji i budući mentalni bol i patnju, sramotu i poniženje, kao i gubitak samopoštovanja.

U saopštenju, sudija okružnog suda u Kentonu, Patriša Sem je rekla da je Berling "bio u stanju da obavlja osnovne funkcije svog posla sa ili bez razumnih prilagođavanja", ali je "pretrpio neprijatnosti prilikom zaposlenja zbog svog invaliditeta".

Džuli Brazil, glavni operativni direktor kompanije "Graviti Diagnostik", istakla je da je presuda ozbiljan presedan za poslodavce i zaposlene, da je svaki drugi oblik zabave na radnom mjestu dozvoljen, osim ako se ne dogodi fizičko nasilje.

- Kao poslodavac koji stavlja bezbjednost naših zaposlenih na prvo mjesto, imamo politiku nulte tolerancije i ostajemo pri našoj odluci da otpustimo zaposlenog zbog njegovog kršenja naše politike nasilja na radnom mjestu. Moji zaposleni u ovom slučaju bili su žrtve - istakla je menadžerka kompanije Džuli Brazil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana