Kad dječja zabava skine sa računa 16.000 dolara

RTS
Foto: Ilustracija

Igrajući svoju omiljenu igru "Sonic Forces", jedan šestogodišnji Amerikanac potrošio je 16.000 dolara prije nego što je to iko primjetio.

Poslednjih godina, kompanije poput „Epla" uvele su preventivne mjere koje omogućavaju roditeljima da imaju kontrolu nad ajfonima i ajpedima kako bi kontrolisali kupovinu putem aplikacija. 

Takva „ponuda" od strane tehnoloških giganata nije došla slučajno, već kao odgovor na neplanirane troškove koji su neprijatno iznenadili ko zna koliko roditelja, ali i samih korisnika koji nisu bili svjesni da su nešto kupili, to jest potrošili novac.

Nažalost, i Džesika Džonson osjetila je na svojoj koži, preciznije bankovnom računu, kako izgleda kada nemate kontrolu nad uređajima sa kojih djeca mogu da se upuste u kupovinu.

Džesikin sin Džordž igrajući se tokom ljeta napravio je račun od 16.000 dolara.

Video-igra koja je okupirala pažnju ovog šestogodišnjaka je Sonic Forces. Džordž je najprije kupovao pakete od 1,99 dolara, ali je vremenom napredovao i stigao do onih od 99,99 dolara.

Samo u jednom danu, „25 dopuna" Džordža je koštalo više od 2.500 dolara.

Džesika je prvo pomislila da je u pitanju neka od mnogih elektronskih prevara i kontaktirala je banku. Međutim, u banci su potvrdili da je sve kupovine obavila ona i da bi trebalo da se obrati „Eplu" za dalje informacije.

Kompanija „Epl" potvrdila je navode banke uz obrazloženje da su kupovine došle kroz aplikacije unutar pomenute video-igre. 

Tada je Džesika shvatila da je ceh napravio njen sin. Za povrat novca bilo je prekasno, jer je istekao period od 60 dana. 

Iako je ljuta na sina koji je napravio račun, Džesika ipak smatra da je pravi krivac „Epl".

„Moj sin nije shvatao da je u pitanju pravi novac. Kako bi i mogao? Igra se sa likovima iz crtaća u svijetu za koji zna da nije realnost. Zašto bi onda novac bio pravi? To bi zahtjevalo ogroman kognitivni skok od njega", objasnila je Džesika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana