Japanski poslanik i jutjuber izbačen iz skupštine jer nikada nije došao na posao

GS
Japanski poslanik i jutjuber izbačen iz skupštine jer nikada nije došao na posao

Poznati Jutjub bloger postaće prvi japanski poslanik koji će biti izbačen iz parlamenta, a da nikada nije ušao u njega.

Naime, poslanici su izbacili Jošikazu Higašitanija iz skupštine jer nikada nije došao na posao. On nije prisustvovao nijednom danu skupštinskih sjednica otkako je izabran na funkciju prije sedam mjeseci. Disciplinski odbor parlamenta oduzeo mu je status poslanika zbog odsustva. Birači su izabrali Higašitanija prošlog jula.

Poznatiji je kao GaSi po video zapisima o tračevima o slavnim ličnostima na Jutjubu. Protjerivanje iz parlamenta je najteža kazna koja može da bude izrečena nekom poslaniku.

To se dogodilo samo dva puta od 1950. godine i ovo je prvi put da je poslanik isključen zbog odsustva. Vijeće bi trebalo da formalizuje odluku kasnije ove nedjelje.

Vjeruje se da ovaj poslanik, koji je dobio nadimak „poslanik koji se nije pojavio”, živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. On je do sada odbijao da dođe u parlament jer se plašio da će biti uhapšen zbog optužbi za prevaru i klevete poznatih ličnosti, prenose japanski mediji.

Jedan je od dva člana izabrana iz opozicione partije Seika-joši-48. Stranka, ranije poznata kao NHK partija, poziva na reforme japanskog javnog emitera. Stranka redovno mijenja ime iz razloga publiciteta, objavio je list Asahi Šimbun.

Prošle nedjelje, parlament je zahtijevao od Higašitanija da doleti u Tokio da se lično izvini zbog odsustva. Zakonodavci su rekli da će mu to biti posljednja šansa za iskupljenje. ,Međutim, Higašitani se nije pojavio na plenarnoj sjednici. Umjesto toga, on je na Jutjub kanalu objavio da ide u Tursku i da planira da platu donira za pomoć Turskoj, razorenoj u zemljotresu.

Njegovo odsustvo razbjesnilo je Senat - čiji su članovi ove nedjelje glasali za njegovo isključenje. Njegova jedina stranačka koleginica, Hamada Satoši, tvrdi je da je nezakonito izbaciti Higašitanija zbog njegovog odsustva sa sjednica. Međutim, odbor je jednoglasno izglasao njegovo isključenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana