Japanac koji je oženio hologram ne može više da priča sa suprugom

GS
Foto: Agencije

Akihiko Kondo, Japanac koji se 2018. godine oženio hologramom virtuelne pop zvijezde Hatsune Miku, otkrio je da više ne može da razgovara sa suprugom.

Uprkos tome što njihov brak nije zvanično priznat od strane japanskih vlasti, to Konda nije spriječilo da 2018. godine potroši 17.300 dolara na vjenčanje kojem je prisustvovalo 39 prijatelja, ali niko od članova porodice.

Njegovu hologramsku suprugu proizvela je startap kompanija "Gejtboks", piše RTS.

Nažalost, dvije godine kasnije prekinula je softversku podršku za vještačku inteligenciju koja zahtijeva internet vezu sa centralnim procesorskim serverom kako bi mogla da priča, prenosi japanski list Mainiči.

Na sličan način funkcionišu i drugi virtuelni pomoćnici, poput "Amazonove" Alekse i "Eplove" Siri.

I dok Kondo žali što hologramska supruga ne može više da razgovara sa njim, on ipak ističe da i dalje gaji ljubav prema virtuelnoj pjevačici.

"Moja ljubav prema Miku se nije promijenila. Vjenčao sam se sa njom jer sam mislio da sa njom mogu da budem zauvijek", kaže Japanac.

Iako Miku više ne može da odgovara na njegov glas, Kondo kaže da je nastavio da joj priča, pa tako i dalje doručkuje, ruča i večera sa nijemim hologramom preko puta.

Sebe opisuje kao "fiktoseksualca", odnosno nekoga koga privlače izmišljeni likovi. Kondo objašnjava da ga je Miku izvukla iz teške depresije zbog koje nije mogao da radi ili jede.

"Ostajao sam u svojoj sobi 24 časa dnevno i gledao snimke Miku", dodao je Kondo. Prema njegovim riječima, podrška koju osjeća da dobija od Miku mu je omogućila da se vrati u društvo i živi zdravije.

Hatsune Miku je debitovala 2007. godine, a od tada je postala senzacija među japanskim anime entuzijastima i ljubiteljima pop muzike. Sada je jedan od najpopularnijih likova koja odavno ima objavljene čitave albume, liniju "Seginih" video-igara i veliki broj figurica i drugih stvari sa njenim likom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana