Istražuje se nestanak viskija vrijednog skoro 6.000 dolara poklonjenog Mikeu Pompeu

GS
Foto: Agencije

Iz State Departmenta su saopštili da istražuju nestanak viskija vrijednog skoro 6.000 dolara, a koji je Vlada Japana prije dvije godine poklonila tadašnjem državnom sekretaru Mikeu Pompeu.

U zvaničnom obaviještenju su naveli da ne mogu ući u trag boci i utvrditi šta se s njom desilo. Ovo je sporno jer se svi pokloni dužnosnicima moraju registrovati i mora se pratiti kako se njima raspolaže.

Oni koji ih dobijaju imaju mogućnost da ih predaju Nacionalnom arhivu, nekom drugom državnom tijelu ili da ih kupe kako bi ih mogli koristiti. Viski, čija je vrijednost 5.800 dolara, je u junu 2019. poklonjen Pompeu. Pretpostavlja se da mu je poklonjen tokom samita G20, a kojem je prisustvovao i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump. Nije jasno šta se u međuvremenu desilo s pićem.

Pompeo je prijavio i to da je od predsjednika Kazahstana i ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata dobio dva tepiha, a koji su ukupno vrijedni 19.400 dolara. Istaknuto je da su oni ustupljeni Uredu za opšte poslove.

Trump i njegova supruga Melania su 2019. dobili poklone u ukupnoj vrijednosti od 120.000 dolara, a godinu ranije su dobili poklone vrijedne 88.200 dolara. U prvoj godini njegovog predsjedničkog mandata 2017. godine dobili su poklone vrijedne 140.000 dolara, prenosi agencija Associated Press.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana