Amerikanka u jezeru pronašla poruku u boci staru 95 godina

GS
Foto: skrinšot

Amerikanka Dženifer Doker nedavno je sasvim slučajno pronašla flašu s porukom, koja je u jezeru ostavljena u novembru 1926. godine, nakon čega je uz pomoć društvenih mreža uspjela pronaći porodicu muškarca koji ju je napisao prije 95 godina.

Doker je ispričala kako je odrasla na Crnom jezeru u Mičiganu te je na ovoj lokaciji naučila upravljati brodovima i roniti. Kada se prije tri godine razvela i sa tri sina preselila u Šeboygan, predstavila je jednom od lokalnih investitora ideju o turističkim obilascima jezera.

"Brod koji smo kupili ima prozirno dno, zbog čega su ture još atraktivnije ljudima. Tokom plovidbe mogu vidjeti mnoge stvari - ostatke brodova, stare sjekire - a jednom smo čak naišli i na tricikl! Jezero je puno iznenađenja", ispričala je Doker, dodavši kako je prilikom jednog zarona pronašla zelenu flašu u kojoj je komad papira.

Podigla je flašu i ugledala riječ "ovo" na komadu papira, nakon čega je izronila i posvetila se izvlačenju papira iz flaše.

"Koristila sam malu udicu kako bih pažljivo izvukla papir koji se zalijepio za flašu. Zatim smo ga odmotali i ugledali tekst: 'Može li osoba koja ovo pronađe vratiti papir Georgeu Morou iz Šeboygana i reći mu gdje je pronašla flašu?'. Šokirali smo se, bilo je nevjerovatno u rukama držati komad historije i bila sam presretna", prisjetila se Doker.

Fotografije je zatim postavila na Fejsbuk u nadi da će uspjeti pronaći porodicu muškarca koji je napisao poruku prije 95 godina, a broj odgovora i reakcija na objavu je nadmašio sva njena očekivanja.

"Dan kasnije me pozvala Mišel Primeau, rekla mi je kako je ona Georgeova kćerka i kako je uspjela pronaći moj broj telefona. Isprva joj nisam vjerovala, ali se kroz razgovor rasplakala - što je otklonilo sve moje sumnje. Ispričala mi je kako je njen otac često bacao boce s porukama u vodu, kao i da ih je često skrivao u zidovima kuća koje je renovirao. Pogledala je datum kada je ovo pismo napisano i zaključila da ga je George napisao kada je imao 18 godina", ispričala je.

Dodaje kako je Mišel nakon nekoliko mjeseci doputovala iz Detroita kako bi se upoznale te da je tada sa sobom ponijela očev dnevnik iz Drugog svjetskog rata, kako bi uporedile rukopis.

"Nije željela uzimati poruku od mene, tražila je da je zadržim. Pismo i flaša se trenutno nalaze na polici u mojoj radnji, zajedno s pismom koje mi je poslala nakon što me prvi put kontaktirala. Njena posljednja rečenica u pismu glasi: 'Zar ovo nije zabavno?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana