Šta jesti nakon četrdesete i mršaviti?

metroportal.hr
Šta jesti nakon četrdesete i mršaviti?

Četrdesete su jedna od onih važnih granica u životu kad se procesi u tijelu mjenjaju, pa evo nekoliko savjeta za mršavljenje...

Ako ste ušli u četrdesete i vidite da je vrijeme za skidanje kilograma, treba da pripazite na to što jedete jer se procesi u tijelu odvijaju na malo drugačiji način nego što je to bilo do sada. Organizam je podložniji nakupljanju holesterola i kardiovaskularnim bolestima, stoga metabolizam treba ojačati ishranom.

Za početak, voda je najvažniji dio zdrave ishrane u tim godinama, pogotovo ako uspijete da se natjerate da prestanete da pijete gazirana pića. U tom ćete slučaju godišnje gubiti i kilogram i po više od onih koji nastavljaju piti gazirana pića.

Žitne pločice trebale bi da zamjene uobičajene užine iz obližnje brze hrane jer su sjajan međuobrok pun vlakana. Na taj način ćete sagoreti više masnoća tokom vežbanja, pa se toplo preporučuje novi odabir omiljene užine.

Ako sami pravite svoj musli, još ćete više profitirati dodavanjem lana i oraha. Lan je takođe pun vlakana i zdravih masnoća koje stabilizuju nivo šećera u krvi, a zbog visoke količine estrogena pomaže pri hormonskim problemima. Orasi su prepuni omega-3 masnih kiselina i zasitiće vas na zdrav način.

Ljuta jela utiču na smanjenje nivoa insulina koji je odgovoran i za nivo masti, pa počnite da koristite snažnije začine, a cimet će vam pomoći u zaslađivanju pahuljica i kafe. Kako pola kašičice ima samo 16 kalorija, zamjena šećera cimetom biće najbolja stvar koju ste uradili.

Za dezert je obavezna crna čokolada s više od 70 odsto kakaa, a ima daleko manje ugljenih hidrata i šećera od obične, uz veći udio gvožđa i vlakana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana