Kako isjeckati luk bez suza?

Agencije
Kako isjeckati luk bez suza?

Spremate romantičnu večeru pred njegov dolazak, a maskara vam se razmazuje jer od luka plačete. Ne ide! Ili, još gore, počinju da vam ispadaju sočiva jer je luk mnogo ljut. Da se ovakve neprijatne situacije ne bi dešavale donosimo vam nekoliko trikova kako da isjeckate luk suza.

Kada siječemo luk oslobađa se enzim sintaza lakrimatornog faktora. Taj enzim reaguje sa sulfoksidima (kojima luk obiluje) i pretvara ih u sulfatnu kiselinu. Ona je jako nestabilna i brzo prelazi u sin-propantial-S-oksid. Kada je osjete nervni završeci naših očiju, prepoznaju je kao materiju koja bi mogla da ošteti naše oči. Signal se šalje u mozak, on prenosi informaciju do žlijezda koje su odgovorne za suze i mi, protiv svoje želje, počinjemo da plačemo. To je biologija i hemija.  

A kako to izbjeći?

1. Ćelije hladnog luka sporije reagiraju kada se on isječe, pa zato ovo povrće ohladite pola sata u frižideru prije sjeckanja. Možete ga i zamrznuti na deset do petnaest minuta.  

2. Luk sijecite nožem s oštricom od nerđajućeg čelika koju ste prethodno isprali pod mlazom vode. Oštrica bi trebalo da bude mokra kako bi privukla sastojke luka koji djeluju kao suzavac.

 

3. Luk sijecite u blizini svijeće – toplina će privući sumpor koji zauzvrat neće nagrizati vaše oči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana