Grickalica koju možete jesti u neograničenim količinama

zadovoljna.hr
Grickalica koju možete jesti u neograničenim količinama

Nutricionisti ističu da je kelj vrlo zdrav, a pripremljen u rerni zadržava sve nutrijente i nameće se kao najpoželjnija zdrava grickalica. Za ukusan čips od kelja donosimo recept nakon kojeg ćete zaboraviti na masne listiće krompira.

Kelj sadrži fitonutrijente koji poboljšavaju prirodno čišćenje, tj. detoksikaciju tijela, obiluje kalcijumom i magnezijumom, koji su neophodni za zdravlje kostiju. Samo 100 grama kelja sadrži dnevni preporučeni unos omega 3 masnih kiselina, nudi ogromnu dozu C vitamina i vitamina B6, koji su odgovorni za proizvodnju serotonina i dopamina odgovornih za sreću i dobro raspoloženje.

Svi ovi pozitivni uticaji na čovjekovo zdravlje razlog su zbog kojeg kelj nazivaju supernamirnicom, a najpopularnija priprema ovog lisnatog čudotvorca je u obliku čipsa.

Kelj isušen u rerni, za razliku od kuvanog, sve hranjive sastojke zadržava na jednom mjestu, a uz dodatak omiljenih začina postaje poželjnija i prije svega zdravija alternativa čipsu od krompira.

Čips od kelja

Sastojci:

- 1/2 glavice kelja

- so

- prstohvat čili papričice

- 2 kašike maslinovog ulja

- 2 kašike svježe cijeđenog soka limuna

- 2 kašike mljevenih badema

Priprema:

1. Odvojite listove kelja i dobro ih isperite, poređajte ih po kuhinjskom papirnom ubrusu i ostavite da se potpuno ocijede.

2. Dvije kašike soka limuna pomješajte sa dvije kašike maslinovog ulja, umješajte prstohvat čili papričice i mljevene bademe, pa smjesu prelijte preko, na komadiće iscjepkanih listića kelja.

3. Raspodijelite listove na masni papir, pa stavite u rernu na 175 stepeni i pecite desetak minuta, dok rubovi kelja lagano ne postanu smeđi. Na kraju pospite s malo soli, ohladite i poslužite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana