Gdje se gojite? Saznajte u koji tip od ovih 5 spadate i kako da taj problem riješite

Agencije
Gdje se gojite? Saznajte u koji tip od ovih 5 spadate i kako da taj problem riješite

Zašto nam se masno tkiva najviše skuplja na određenom dijelu tijela? Mnogo žena je sebi postavilo ovo pitanje, a nauka kaže da to ima veze sa određenim zdravstvenim navikama.

Kad shvatite zašto se najviše gojite u stomaku ili butinama lakše ćete odabrati režim ishrane i vrstu vježbi koje će vam pomoći da smršate.


Evo pet najkritičnijih područja na tijelu i kako postupiti.

Gornji dio tijela

Masno tkivo najviše se skuplja na stomaku, leđima, ramenima, predijelu grudi i na rukama do lakta. Uzrok je pogrešna ishrana i nedostatak vježbi. Uvedite promjene u ishrani koje uključuju unošenje 500 do 1000 kalorija manje dnevno, pet puta nedeljno vježbajte 30 do 60 minuta, a najbolje su kardio vježbe (vožnja biciklom, brzo hodanje), piše Dnevno.hr.

Vježbe radite tempom uz koji vam nije naporno da razgovarate sa drugom osobom. Uključite i vježbe za gornji dio tijela poput sklekova, trbušnjaka, zgibova, ekstenzija i slično. Ako vam se masno tkivo najviše skuplja na stomaku, kukovima i zadnjici izaberite vježbe za donji dio tijela, a odličan izbor su kružni treninzi i biciklizam.

Gojite se u stomaku

Ako se najviše gojite u području stomaka to može da bude znak pretjeranog rada hormona stresa kortizola. Trudite se da se hranite što zdravije, unosite puno vlakana, vitamina, minerala uz kombinovanje vježbi koje uključuju i tehnike za lakše podnošenje stresa, kao što su joga i pilates.

Ako vam je pak stomak stalno nadut (bez prisutnosti sala na leđima) to može da bude posljdica poteškoća s disanjem ili pretjerane konzumacije alkohola. Smanjite unos alkohola ili posjetite ljekara ako imate problema s disanjem.

Naslage od stomaka ka grudima

Ovo je znak je da niste dovoljno fizički aktivni i da se hranite loše, odnosno da preskačete obroke i da se prejedate. Pokušajte da jedete pet umjerenih obroka dnevno, manje porcije i što više zdrave, niskokalorične hrane. Uz to budite i više fizički aktivni, hodajte, plivajte i radite vježbe za leđa i stomak.

Butine i zadnjica

Masno tkivo najviše na ovom, za mnoge žene 'kritičnom' području, je jasan znak da niste fizički dovoljno aktivni. Fokusirajte se na vježbe izdržljivosti za donji dio tijela, a odličan izbor će biti kružni treninzi i biciklizam.

Zadnjica i cijele noge

Masno tkivo koje zahvati donji dio tijela uključujući i nožne listove i zglobove obično je posljedica trudnoće. Savjetujemo kao takođe vježbe izdržljivosti za donji dio tijela, kružne treninge i vožnju bicikla.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana