Džejmi Oliver: U srpskoj kuhinji volim...

Politika
Džejmi Oliver: U srpskoj kuhinji volim...

"Nadam se da ću imati priliku da lično probam vaša sjajna jela, uz neizbežno domaće pivo ili rakiju u jednom od beogradskih restorana o kojima sam toliko slušao."

Svi koji su odgledali bar jednu epizodu kulinarskog serijala Džejmija Olivera (38) znaju da kod njega sve pršti od brzine. Veliki pobornik zdrave ishrane, Britanac koji je pokušao da reformiše ishranu školaraca sa obije strane Atlantika, ovog puta je prevazišao samog sebe, odlučan da oduzme i posljednji izgovor onima koji tvrde da nemaju vremena da sami spremaju zdrave obroke.

Knjiga recepata „Sve za 15 minuta" ovih dana je izašla i na srpskom u izdanju „Alnarija", a svjetski slavan kuvar je tim povodom mejlom odgovorio na nekoliko pitanja za Politiku.

Da li ova jela zaista mogu da se spreme za 15 minuta ili je naslov trik da biste lenje ljude uvukli u kuhinju?

Osvrnuvši se na „Sve za 30 minuta" pomislio sam: ovo su baš velika jela, više za petak ili subotu veče. Želio sam da ih svedem i ubrzam, da budu obroci koje možete pripremiti bilo kog dana u nedjelji. Recepti su univerzalni, a srpsko izdanje je po svemu identično originalnoj verziji na engleskom, i tekst i slike. Jedina razlika je jezik.

Da li mislite da je nedostatak vremena glavni razlog zašto zaposleni roditelji odustaju od kuvanja i radije biraju gotova jela i brzu hranu?

Nažalost, realnost nas tu pogađa surovim brojevima. Tačno je da zaposleni roditelji imaju veoma malo vremena za kuvanje. To je upravo i ideja koja stoji iza ove knjige, da možete napraviti čuda sa jednostavnim namirnicama i pomoću čudesnih kuhinjskih uređaja koji su široko dostupni i štede mnogo vremena. To znači da nema prepreka da se štedljivi kuvar ili kuvarica bace na „Sve za 15 minuta" – danas nije previše očekivati da se ima multipraktik ili blender, a uspjeh ovih recepata sigurno zavisi od ovih malih pomagala. Pošto se zdrav obrok može napraviti za samo 15 minuta, nema izgovora.

Zalažete se za zdravu hranu. Šta ne biste nikada stavili u frižider ili ostavu?

Nikada ne koristim vještačku hranu niti hranu nepoznatog porijekla. Čak ni u moru proizvoda koji imaju mnogo soli i aditiva nije teško naći one prirodne. Ako želite da sačuvate zdravlje, morate da bude svijesni izbora koji pravite i da se borite.

Šta mislite o organskoj hrani. Da li u vrijeme krize vijredi trošiti novac na nju?

Moj način života, kampanje i kuvari dovoljno su jasna poruka šta mislim o tome.

Na televiziji je mnogo emisija o kuvanju i slavnih kuvara. Mislite li da ljudi kuvaju više ili manje nego prije 20 ili 30 godina?

Vrlo je verjovatno da su ranije kuvali više, jer onda nije bilo toliko gotovih jela i radno vrijeme je bilo drugačije. Međutim, ako gajite strast prema kuvanju, nije važno kada i gdje živite. Sve je stvar izbora i vi sami odlučujete kako ćete živejti. Vjerujem da bih ja i da sam tada živio kuvao kao sada. To je prosto moja pasija.

Kuvanje je u Srbiji i dalje uglavnom ženski posao. Da li je tako i u Britaniji?

Isto je, ali znate kako kažu. Žene kuvaju više, ali muškarci su bolji kuvari! Dame, oprostite mi!

Nije lako naučiti djecu da zavole brokoli i kupus kad većina, bar u našoj zemlji, više voli pomfrit i pljeskavice. Kao otac četvoro djece, imate li neki savjet? Da li ikada kupujete djeci „hepi mil" ili naručujete picu?

Čak i kada se čini da zdrava hrana nije baš popularna među mališanima, suštinski je važno da im se učini privlačnijom. Poenta je da se od toga napravi zabava, da se sami uključe u pripremu. Uvijek pozivam djecu da mi se pridruže u kuhinji i onda sami pravimo čudesne i hranjive „srećne obroke".

Imate dosta knjiga recepata. Da li ih reciklirate? Gdje nalazite inspiraciju?

Kada sam počeo da pišem recepte, to je bio samo proces smišljanja sjajnih kombinacija i ideja. Takođe sam se trudio da uključim namirnice koje su po sezonama svima dostupne. Nije toliko važno da recept budu novi, već da se vrijeme pripreme svede na najmanju moguću mjeru. Prava mudrost je maksimum ukusa za superkratko vrijeme, pa sam ih prerađivao sve dok i najprosječniji kuvar u našoj kancelariji nije mogao da spremi jelo za manje od 15 minuta. Ovo je ipak pravo kuvanje. Ništa nije skriveno u rerni ili poklopljeno u šerpi. Poenta je u tiganjima, roštilju i voku.

Koja zemlja vam je najveća kulinarska inspiracija?

Želio sam da izaberem od svakog najbolje, da jela budu brza a ukusi prepoznatljivi i omiljeni širom svijeta. Od kejdžuna i indijskog roštilja do divnih tajlandsko-azijskih ukusa. U „Sve za 15 minuta" imate nekoliko poteza, kao u plesu. Postoji i ograničeni broj sastojaka, jer biste mnogo vremena potrošili na otvaranje kutija. Umjesto šest različitih začina koristim garam masalu; umjesto pečenih pasiranih papričica i ulja stavljam harisu. Da svima bude jednostavno i lako.

Da li ste probali nešto od hrane i ovog dijela Evrope. Ako jeste, šta vam se najviše svidelo?

Moj tim je posjetio Srbiju i prenio mi ukuse vaše zemlje. Sviđa mi se to što još uvijek poštujete tradicionalnu kuhinju i pravilo o tri obroka dnevno. Najbolje je što uspijete da meso ubacite u većinu jela na veoma raznolik način. Nadam se da ću imati priliku da lično probam ta sjajna jela, uz neizbježno domaće pivo ili rakiju u jednom od divnih beogradskih restorana o kojima sam toliko slušao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana