Božićni post: Predvidite i organizujte nabavku za tri glavna obroka

B92
Božićni post: Predvidite i organizujte nabavku za tri glavna obroka

Počeo je šestonedjeljni božićni post. Pored uzdržavanja od loših misli, obavezna je promjena jelovnika i podrazumijeva se količinski manji unos hrane.

Obroci su uglavnom zasnovani na žitaricama, jelima od ribe, voću i povrću. Nutricionisti inače zagovaraju povremeno kontrolisano gladovanje, jer olakšava organizam i podstiče eliminaciju štetnih materija.

Kažu da je posna hrana zdrava, ali je važno da jedete raznovrsne namirnice.

Za zdravlje, s druge strane, nije dobro što mnogi tokom posta unose više tjestenina i slatkiša.

Ako jedete raznovrsnu posnu hranu, znajte da ona ubrzava metabolizam, dobro djeluje na srce i krvne sudove, a pomaže i u borbi protiv alergija i migrena, čak i ublažava simptome PMS-a.

Riba, koja se najčešće jede prilikom posta, smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Post isključuje iz jelovnika namirnice životinjskog porijekla i veći deo animalnih proizvoda koji su glavni izvor bjelančevina.

Tradicionalni posni jelovnici zdravi su i zato što podrazumijevaju smanjeni unos zasićenih masnoća koje su povezane s nastankom holesterola opasnog zbog toga što izaziva taloženje na zidovima krvnih sudova. Upravo zbog toga ovakva ishrana smanjuje rizik od nastanka lošeg holesterola.

Evo kako bi trebalo da izgleda pravilna i uravnotežena ishrana tokom posta:

Obavezno je predvideti vrijeme i organizovati nabavku za sva tri osnovna dnevna obroka.

Svaki dan treba unijeti obrok od mahunarki (grašak, sočivo, pasulj, leblebije, boranije, pečurke) koje imaju nizak glikemijski indeks, a pružaju dovoljno energije za brojne dnevne aktivnosti. Od mahunarki mogu da se kuvaju čorbe, da se prave salate, pirei, pite, variva i musake.

Svakodnevno u organizam treba unijeti dva i po litra vode i čaja.

Greše oni koji post shvataju kao sistematsko izgladnjivanje. U želji da budu doslijedni, a bez mogućnosti da organizuju sebi pravilnu posnu ishranu tokom dana, sistematski se izgladnjuju, što utiče na raspoloženje.

Imajte na umu da post nije izgovor da budete na nekoj vrsti dijete, već je cilj čišćenje tijela, jačanje volje i slavljenje boga.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana