Zvijezda "Dinastije" puni 90 godina: Udavala se pet puta, izborila veće plate za glumice

GS
Zvijezda "Dinastije" puni 90 godina: Udavala se pet puta, izborila veće plate za glumice

Iako su prošle tri decenije od emitovanja serije "Dinastija", Džoan Kolins, poznatija kao Aleksis Karington, ne prestaje da intrigira javnost. Život poznate glumice je bio prepun turbulencija, te ne čudi što se mnogi i dalje zanimaju za detalje njene privatnosti.

Džoan Kolins je britanska glumica, književnica i kolumnistkinja rođena 23. maja 1933. godine u Londonu.

Kada je imala samo devet godina, Džoan je debitovala u pozorištu u predstavi "Kuća lutaka", a poslije ove uloge odlučila je da se obučava za glumicu na  Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti u Londonu. Nakon 18 meseci provedenih u dramskoj školi potpisala je ugovor sa organizacijom Rank i tako počela da se pojavljuje u raznim britanskim filmovima.

Nastavila je da snima filmove u Americi i Britaniji tokom 60-ih godina, a tokom 70-ih je igrala u nekoliko horor filmova.

Godine 1981. Kolinsova je dobila ulogu Aleksis Kolbi, po kojoj je možda najpoznatija, u dugotrajnoj TV sapunici "Dinastija". Za ovu ulogu, koju je tumačila sve do 1989, osvojila je nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu, a bila je i nominovana za Emi.

Posle završetka serije Kolinsova je krenula stopama svoje sestre i objavila je svoj prvi roman "Udarno vreme", koji je postao najprodavaniji uprkos lošim kritikama. Od tada je objavila nekoliko romana, memoara i autobiografija.

Britanska kraljica Elizabeta II je 1997. nagradila Džoun Kolins Redom Britanskog carstva za njen doprinos umetnosti, a 2015. i titulom dame zbog doprinosa dobrotvornom radu.

Peta sreća

Džoan se prvi put udala kada je imala samo 18 godina. Njen muž je bio poznati irski glumac Maksvel Rid, koji je bio 15 godina stariji od nje. Godinama kasnije, glumica je trvdila da ju je seksualno napao na njihovom prvom sastanku nakon što ju je drogirao.

- Dao mi je rum koji je pomiješao sa drogom. Sledeće čega se sećam, bila sam na sofi u njegovoj dnevnoj sobi i on me je silovao, ali ja nisam bila svjesna toga jer me je drogirao - rekla je ona svojevremeno.

Prema njenim riječima, on joj se izvinjavao, te je pomislila da je najbolje da se uda za njega, jer joj je oduzeo nevinost. Na kraju su se razveli 1956. godine.

Sedam godina poslije prvog razvoda, Džoan se udala za britanskog kantautora Entonija Nivleja. Par je u braku dobio dvoje djece - ćerku Taru i sina Aleksandra. Međutim, par se razveo 1971. godine.

Američki biznismen Ron Kas udvarao se Džoan, da bi se na kraju vjerio sa njom posle godinu dana njenog razvoda od Entonija. Iste godine su dočekali ćerku Katjanu.

Njih dvoje su imali velike probleme u braku, te su se razveli 1983. godine.

Švedski pop pjevač Piter Holm bio je Džoanin menadžer, a 1985. godine su odlučili da stanu na “ludi kamen”. Međutim, brak je potrajao samo dvije godine.

Poslije ljubavnih brodoloma, Kolins je mir našla uz 31 godinu mlađeg muškarca. Glumica se udala za svog petog i sadašnjeg supruga Persija Gibsona u februaru 2002. u Londonu.

O njoj je snimljen i dokumentarac

U novom dokumentarcu pod nazivom “Ovo je Džoan Kolins”, poznata glumica govori o svojoj ranoj glumačkoj karijeri, usponima i padovima svojih pet brakova, kao i o odrastanju u Holivudu.

Ovo nije prvi put da je Džoan dobila ponudu da se snimi film o njenom životu, međutim ona nikada nije pristajala na to.

- Nekoliko puta su me pitali o snimanju moje biografije, ali nisam bila zainteresovana jer su svi željeli da imaju glavnu riječ i da neko drugi priča o meni. Rekla sam, ako će se snimiti priča o meni, želim da ja budem pripovjedač - rekla je Kolins.

Ipak, ponudu producentkinje Karen Stein i režiserke Kler Bovan nije mogla da odbije. Njihov prijedlog bio je da ona ispriča svoju priču i da im materijal za film, a većina tekstova biće izvučena iz njenih autobigrafija koje je pisala, piše “ The Vintage News”.

Kolins smatra da dokumentarac publici pruža uvid u javne i privatne probleme njenog života. Pričala je o svojim brakovima, ulozi samohrane majke i zbog čega se u životu najviše kaje.

- Žao mi je zbog nekih brakova, a udavala sam se mnogo puta. Bila sam glupa, ali ne žalim jer sam se udala za Tonija Nevleija, jer imamo dvoje divne djece. Kada sam se udala za Rona Kasa, rodila sam prelijepu ćerku. Iskreno, najviše žalim zbog braka sa Piterom Holmom - rekla je Džoan.

Dotakla se i teme diskriminacije žena i razlike u platama u Holivudu.

Na vrhuncu popularnosti “Dinastije”, Kolins je shvatila da je njen kolega, Džon Forsajt, zarađivao od 25 do 30 hiljada dolara po epizodi, što je dvostruko više od njene plate.

Tada je bilo opšte poznato da glumice ne zarađuju kao i njihove muške kolege, ali ona je odlučila da promijeni taj narativ.

- Bila sam na naslovnici svakog časopisa u Americi, Evropi, Aziji. Džon Forsajt nije. Otišla sam kod producenta i saznala da u Džonovom ugovoru piše da on uvijek mora biti plaćen više od ostalih - priseća se.

Kolins je 2021. godine rekla da je na kraju uspjela da se izbori za platu od 120 hiljada dolara po epizodi. Međutim, njeno pojavljivanje u epizodama se prepolovilo, što je značilo da, iako je dobila povišicu, nije bila izjednačena sa Džonom.

Ipak, Džoan Kolins je jedna od prvih glumica koja se borila za veću platu u Holivudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana