Od ranjivog usamljenika do autentičnog negativca

Agencije
Od ranjivog usamljenika do autentičnog negativca

Film “Džoker” režisera Toda Filipsa osvojio je “Zlatnog lava” na Filmskom festivalu u Veneciji, a glavna nagrada žirija pripala je filmu Romana Polanskog “Oficir i špijun” (“Optužujem”).

Sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi film je, prvi put uoči zvanične premijere najavljene za 3. oktobar, prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji i od tada su svi pretpostavljali da će biti jedan od glavnih kandidata za osvajanje nagrade.

Jedan od glavnih razloga za oduševljenje kritičara i publike je bio i Hoakin Finiks, koji je savršeno igrao ulogu zloglasnog junaka, mentalno nestabilnog komičara Artura Fleka, što nije bio nimalo lak zadatak. Na smijehu novog Džokera je radio mjesecima i za potrebe filma je izgubio 23 kilograma. Lik Džokera u filmu se transformiše iz ranjivog usamljenika do autentičnog negativca.

- Džoker služi kao omaž filmovima poput “Tadži Driver “ i “The King of Comeddž”, a Hoakin Finiks igra ulogu izmučenog, oštećenog protagoniste dok klizi sve više niz zločinački put. Film postoji unutar puno prizemljenijih verzija od one standardne iz Betmenove mitologije, ali tu imamo ljude koji se oblače kao klovnovi i izazivaju pobune. Gluma Hoakina Finiksa posebno je hvaljena, a pogotovo njegov unikatni prikaz lika koji je u mogućnosti da efikasno radi bez Betmena ili drugih superheroja - navedeno je u saopštenju na zvaničnom nalogu filma.

Na početku Festivala u Veneciji dosta prašine se podiglo zbog ulaska u glavnu konkurenciju novog filma Romana Polanskog “Oficir i špijun”, zasnovanog na aferi “Drajfus”, koja je u 19. vijeku potresla Francusku, s obzirom na to da je reditelj optužen za seksualne prestupe.

Smatra se da je režiser pokušao da uporedi sopstvenu situaciju sa onom u kojoj se našao Jevrej Alfred Drajfus, artiljerijski oficir u francuskoj vojsci, koji je osuđen za izdaju i prebačen na Đavolje ostrvo, gdje su francuski zatvorenici izdržavali kazne.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Francuskinja Arijana Askaride za ulogu u filmu “Glorija mundi”, a nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke Italijana Luke Marinelija za ulogu u filmu “Martin Idn”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana