Leonardo Dikaprio ponovo prozvao premijera FBiH Fadila Novalića

Tanjug
Foto: Arhiva

SARAJEVO- Oskarovac Leonardo Dikaprio ponovo je javno prozvao premijera Federacije BiH Fadila Novalića i vladu u tom BiH entitetu zbog toga što još nisu uradili ništa konkretno za zaštitu rijeka od gradnje malih hidroelektrana.

"Dok čekamo da federalni premijer i njegova vlada u Bosni i Hercegovini preduzmu pravne korake da bi zaštitili rijeke, plavo srce ove zemlje, od daljeg uništavanja izgradnjom malih hidroelektrana, iz Albanije stižu obećavajuće vijesti. Vjosa, jedna od posljednjih velikih evropskih divljih rijeka, mogla bi biti spašena", napisao je Dikaprio.

Podsjetio je da je albanski premijer Edi Rama 25. septembra ove godine saaopštio da je projekat izgradnje brane Kalivac odbijen i da će to područje postati nacionalni park.

"Nacionalni park Vjosa Vajld River postao bi najveće evropsko mjesto za očuvanje rijeka. Prostirao bi se na nekoliko stotina kilometara i štitio stotine, pa čak i hiljade biljnih i životinjskih vrsta, poput evropske jegulje i nedavno otkrivene Vjosa kamene muhe", naveo je.

Otvaranje jednog ovakvog parka je veliko postignuće za Albaniju, smatra Dikaprio.

"Radujem se dobrim vijestima o konkretnim akcijama za trajnu i potpunu zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini, Albaniji i ostatku balkanske regije", napisao je na Instagram profilu.

Sarajevski portal Kliks podsjeća da je Novalić juče u Vladi FBiH imao radni sastanak s nadležnim ministrima o, kako je saopšteno, kratkoročnim mjerama i aktivnostima koje će što prije biti preduzete, na potpunoj zabrani izgradnje mini hidroelektrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana