Zvaničnici Pentagona: Vanzemaljci možda već uveliko ispituju Zemlju

Tanjug
Foto: Instagram

VAŠINGTON- Zvaničnici Pentagona saopštili su, u nacrtu dokumenta od prošle nedelje, da vanzemaljci možda posjećuju Sunčev sistem i šalju manje sonde radi ispitivanja, kao što to NASA radi kada istražuje planete.

    U nacrtu istraživačkog izvještaja, koji su napisali Šon Kirkpatrik, direktor Pentagovane Kancelarije za rešavanje anomalija na svim domenima (AARO) i Ejbraham Loub, direktor astonomskog od‌jeljenja pri univerztetu Harvard, navodi se da bi vještački međuzvezdani objekat potencijalno mogao da šalje brojne male sonde tokom leta pored Zemlje.

    "Ta operacija nije mnogo različita od misija NASA. Te takozvane 'semenke maslačka' mogu biti odvojene od matične letjelice gravitacionom silom Sunca ili sposobnošću manevrisanja", naveli su eksperti, prenio je "Njujork post".

    AARO je formiran u julu 2022. godine i odgovoran je za praćenje objekata na nebu, pod zemljom i u svemiru, a potencijalno i objekata koji se mogu kretati od jedne stvarnosti ka drugoj.

   Kongres SAD je 2005. godine zadužio NASA da pronađe 90 odsto svih objekata u blizini Zemlje koj su veći od 140 metara, nakon čega su stvoreni Pan-STARRS teleskopi.

    Oktobra 2017. godine, Pan-STARRS su otkrili neobičan međuzvezdani objekat koji je kasnije nazvan Oumuamua, ili na havajskom - skaut.

 Objekat je bio u obliku cigare, djelovao je ravno i išao je od Sunca, a nije pokazivao trag, što je neke naučnike nateralo da pomisle da je vještački.

    Tri godine kasnije otkriven je još jedan objekat koji nije ostavljao "rep".

    U izvještaju se takođe kaže da šest mjeseci prije nego što je Oumuamua najbliže prišao Zemlji, međuzvezdani meteor širine oko metar pao je na Zemlju, a imao je sličan oblik kao Oumuamua.

"Uz dobar dizajn, tako male sonde mogu da dođu do Zemlje ili nekog solarnog sistema radi istraživanja, dok matični brod prolazi pored na razdaljini otprilke kao Zemlja-Sunce, kao što je to bio slučaj sa Oumuamuom. Astronomi ne mogu da otkriju mini sonde jer ne reflektuju mnog sunčevog svetla da bi ih teleskopi primetili", dodali su autori.

 

    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana