Zbog hlađenja hardvera: ChatGPG serveri troše velike količine vode

GS
Zbog hlađenja hardvera: ChatGPG serveri troše velike količine vode

Da bi radno okruženje bilo hladno, a hardver zdrav, u centre podataka se upumpava voda neophodna za hlađenje servera

 Dobro razmislite kada se igrate pitalica sa ChatGPG vještačkom inteligencijom, jer najnoviji podaci kažu da na svakih vaših 10 pitanja, ChatGPGserveri potroše litar vode za hlađenje hardvera.

Specijalno projektovan centar podataka koji je Mikrosoft otvorio posebno za OpenAI i namijenjen je treningu vještačke inteligencije počeo je sa radom 2020. godine u američkoj državi Ajovi.

Ono što najviše privlači pažnju u vezi ove ogromne baze podataka koja "hrani" ChatGPG potrebnim podacima je nesumnjivo hardver od koga su konfigurisani moćni serveri. Čine ga više od 285.000 AMD InfiniBand centralnih procesora i više od 10.000 grafičkih procesora koji se koriste za pokretanje sistema.

Tako ogromna računarska snaga sasvim prirodno troši mnogo električne energije i istovremeno oslobađa ogromnu količinu toplote. Da bi radno okruženje bilo hladno, a hardver zdrav, u centre podataka se upumpava voda neophodna za hlađenje servera.

Des Moines, gdje je lociran ovaj veliki centar podataka, se nalazi na ušću reka Des Moines i Racorn, koje obezbjeđuju neophodnu vodu za hlađenje hardvera. Za količinu vode koja se potroši za odvođenje toplote sa servera, može se samo reći da je zapanjujuće velika.

Kasnije ove godine će objaviti rad u kojem će posebno istaći činjenicu da na svakih 5-50 pitanja postavljenih naChatGPG-u, potroši se oko 500 ml vode.

Ovaj broj uključuje i indirektnu upotrebu vode kao što je voda za hlađenje koju koriste elektrane za napajanje centra sa bazama podataka. Tačna potrošnja će zavisiti od broja postavljenih pitanja, od lokacije servera i godišnjeg doba.

Kao što je gore pomenuto, Mikrosoft je priznao da je upotreba vode veliki trošak koji prati rad i obuku modela vještačke inteligencije. Od 2021. do 2022, njegova globalna potrošnja vode je porasla za 34%, što je veliko povećanje u poređenju sa prethodnom AIGC studijom.

U isto vrijeme, istraživači takođe kažu da situacija možda i nije tako loša kako izgleda na prvi pogled. Data centar se nalazi u Ajovi, gdje su dnevne temperature relativno niske tokom većeg dijela godine. Tek kada temperatura dostigne 29,3 stepena Celzijusa ili više, voda će početi da se crpi iz vodovodnog sistema radi hlađenja servera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana