Vatreni prsten oko Mjeseca: Nesvakidašnja pojava vidljiva 10. juna

GS
Vatreni prsten oko Mjeseca: Nesvakidašnja pojava vidljiva 10. juna

Stanovnici uzanog pojasa, koji se proteže od Kanade, preko Grenlanda i Sjevernog ledenog okeana do Dalekog istoka Rusije, imaće priliku da 10. juna posmatraju prstenasto pomračenje Sunca, saopšteno je sinoć iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Naime, prividna veličina Mjeseca će zbog njegovog velikog udaljavanja od Zemlje, biti nedovoljna da pokrije Sunčev disk.

"Vatreni" prsten oko Mjeseca će se najduže vidjeti, 231 sekundu, sa sjeverozapadnog Grenlanda u 12.41 po našem vremenu, precizira se u saopštenju Astronomskog društva iz Beograda.

Van tog pojasa, koji je na Grenlandu širok 521 km, u većem dijelu Sjeverne Amerike, Evrope i Azije ovo pomračenje će se vidjeti kao djelimično pomračenje Sunca.

Srbija se nalazi na rubu vidljivosti djelimičnog pomračenja. Mjesec će okrznuti Sunce u 12.45 - u Subotici će pokriti 0,89 odsto, a u Novom Sadu 0,20 procenata Sunčeve površine.

U Beogradu i južno od njega pojava će biti nevidljiva, dodaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković", prenosi sputniknews.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana