Vaša lokacija može da se prati sa bilo kog Android telefona - evo kako to da izbjegnete

Srna
Foto: Agencije

Precizni podaci o lokaciji sa vašeg telefona mogu da se dijele sa drugim pametnim telefonima, ukoliko ste neoprezni ili zaboravni.

Konkretnije, vaše kretanje može da se prati u aplikaciji Google Maps na telefonu druge osobe ukoliko ako ste napravili tu jednostavnu grešku, upozorio je bezbjednosni stručnjak, istraživač Pieter Arntz, koji radi za renomiranu bezbjednosnu firmu Malwarebites. On je detaljno objasnio kako je slučajno pratio gdje se nalazi njegova žena, a da pritom nije instalirao nikakav špijunski softver niti znao njenu šifru telefona, prenosi b92.

Ispostavilo se da Google Play prodavnica može biti savršen način za praćenje nečije lokacije-sa ažuriranim podacima o lokaciji prikazanim u Google mapama. Stručnjak za bezbjednost napisao da je htio da instalira plaćenu Android aplikaciju na telefon svoje žene. Pošto je već jednom kupio softver za svoj uređaj i nije video razlog da ga ponovo kupi, Arntz se svojim nalogom prijavio u aplikaciju Google Play Store na pametnom telefonu svoje supruge, i pod listom prethodno kupljenih aplikacija preuzeo softver.

"Sve je prošlo dobro, međutim pošto sam instalirao aplikaciju i testirao da li radi, zaboravio sam da se odjavim sa Google Play-a", objašnjava on na blogu.

Vrativši se na svoj telefon, Arntz je počeo da primjećuje lažne lokacije koje se pojavljuju u njegovoj istoriji lokacija u okviru Google mapa. Za one koji ne znaju, Google mape bilježe sve vaše lokacije kada koriste aplikaciju. Zatim se analiziraju ti podaci kako bi vam aplikacija dala bolje prijedloge ruta - ili mjesta koja su u blizini vaše lokacije, kao što su restorani.

"Pokazao mi je mesta u kojima sam bio, ali ih zapravo nikada nisam posetio", rekao je. Ispostavilo se da je aplikacija Google mape na Arntzovom telefonu zapravo navela lokacije koje je njegova žena posjetila-sa svojim telefonom, sa prijavljenim njegovim Google nalogom u aplikaciji Play Stori u  džepu.

Nakon što je shvatio šta se dogodilo i odjavio se iz aplikacije svoje supruge Google Play Store, Arntz je otkrio da još uvijek može da prati njeno kretanje u okviru aplikacije Google mape.

On objašnjava: "Nakon što sam se odjavio sa Google Play-a na telefonu svoje žene, problem još uvek nije rešen. Nakon nekog kopanja saznao sam da je moj Google nalog dodat na naloge u telefonu moje žene, ali nije uklonjen kada sam se odjavio."

Malwarebites  je poslao izveštaj o problemu Google-u kako bi istakao problem. U međuvremenu, ako ste prethodno koristili podatke za prijavu na uređajima prijatelja i članova porodice da biste izbegli plaćanje aplikacija, filmova, e-knjiga ili pjesama više puta, možda bi bilo vrijedno provjeriti koji su nalozi prijavljeni na vašem telefonu.

Da biste to uradili, idite na Podešavanja > Nalozi i rezervne kopije > Upravljanje nalozima. Ovo će prikazati listu svih naloga sa dozvolama na vašem uređaju. Možete ukloniti sve koje ne prepoznajete, jer će imati pristup GPS podacima koje je prikupio vaš pametni telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana