Uspješno obavljen let mini-helikoptera na Marsu

Srna
Uspješno obavljen let mini-helikoptera na Marsu

LOS ANĐELES - NASA-in minijaturni robotizovani helikopter "Indžinuiti" uspješno je danas obavio polijetanje i slijetanje na Marsu.

Ovo je bio prvi kontrolisani let aparata sa sopstvenim pogonom na površini neke druge planete, saopštila je američka agencija za istraživanje svemira.

NASA navodi da ovo otvara put novim načinima istraživanja Marsa i ostalih destinacija u Sunčevom sistemu, poput Venere i Saturnovog mjeseca Titana.

Stručnjaci iz kontrole misije nedaleko od Los Anđelesa aplauzom i povicima oduševljenja su pozdravili potvrdu sa Marsa da je aparat težine 1,8 kilograma obavio let koji je trajao 40 sekundi, kao što je i bilo planirano.

Podaci sa Marsa stižu sa oko tri sata zakašnjenja.

Robotska letjelica, koja se napaja energijom Sunca, bila je programirana da poleti vertikalno do visine od tri metra i potom lebdi u mjestu pola minute, te da se potom spusti na svoje četiri "noge".

NASA je potvrdila da se upravo to i desilo.

Operacija praćenja polijetanja i spuštana emitovana je uživo iz sjedišta NASA-e, a prikazani su i prvi snimci iz samog leta.

"Sada možemo da kažemo da je ljudska vrsta obavila let aparatom na nekoj drugoj planeti", izjavila je Mimi Aung, menadžer ovog NASA projekta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana