Uputstvo za gašenje zapaljene “Tesle”, neobičnije od neobičnog Ilona Maska

Tanjug
Uputstvo za gašenje zapaljene “Tesle”, neobičnije od neobičnog Ilona Maska

Vatrogasna služba Sakramenta objavila je na Fejsbuku da je za gašenje zapaljene “Tesle” na jednom od gradskih bulevara bilo potrebno sat vremena i 6.000 galona vode ili oko 22.000 litara.

Ta količina vode na prvi pogled deluje pozamašno, ali ne čudi ukoliko se pogleda zvanično uputstvo kompanije u slučaju paljenja baterije na modelu “s”.

Vatrogasci Sakramenta radili su više od sat vremena i iskoristili oko 22.000 litara vode ispaljenih iz tri vatrogasna vozila i rezervoara kako bi potpuno obuzdali vatru na zapaljenoj “Tesli”, poštujući priručnik kompanije za hitne slučajeve.

Ilon Mask je neobičan čovjek, ali je uputstvo o gašenju zapaljene Ilon Mask je neobičan čovjek, ali je uputstvo o gašenju zapaljene “Tesle” još neobičnije Vozilo nije bilo oštećeno pre požara, za koji je utvrđeno da je izbio u odeljku za baterije, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Sa druge strane, kako dodaju, tradicionalno vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem može se ugasiti sa oko 700 galona vode (oko 2.600 litara).

“Savremena tehnološka evolucija zahteva kontinuirano unapređenje savremenih tehnika gašenja požara čija se efikasnost procenjuje”, ističe se u saopštenju. Količina vode neophodna za gašenje zapaljenih neelektričnih automobila, nije ništa u poređenju sa onim što, između ostalog, stoji u uputstvu za gašenje zapaljenih baterija “Teslinog” modela “s”. “Ako se baterija zapali koristite velike količine vode da je ugasite.

Između 3.000-8.000 galona (11.356-30.283 litara) vode, nanijeti direktno na bateriju, da se potpuno ugasi, uvijek uspostaviti ili zatražiti dodatno snabdevanje vodom. Ako voda nije odmah dostupna, koristite CO2, suve hemikalije ili neko drugo tipično sredstvo za gašenje požara dok voda ne bude dostupna”, navodi se u uputstvu. Bez upotrebe pene na “Tesli” Prema uputstvu, “Tesla” ne preporučuje upotrebu pene na električnim vozilima.

“Nanesite vodu direktno na bateriju. Ako bezbjednost dozvoljava, podignite ili nagnite vozilo za direktniji pristup bateriji. Voda se može nanositi sa bezbedne udaljenosti samo ako prirodni otvor (kao što je ventilacioni otvor ili otvor od sudara) već postoji. Nemojte otvarati bateriju radi hlađenja”, piše u uputstvu.

Sada dolazi onaj “neobičniji” dio u kome se kaže: “Tesla” ne preporučuje potapanje vozila u veliki rezervoar sa vodom. Takođe, preporučuje se upotreba infracrvene kamere za praćenje temperature baterije. Kako se navodi, da bi se baterija potpuno ohladila, a zapaljeno vozilo predalo nadležnima potrebno je do 24 sata.

Statistika na strani “Tesle” Sličan incident dogodio se novembra prošle godine u Pensilvaniji, kada je vatrogascima bilo neophodno oko 45.000 litara vode da bi ugasili, takođe, model “s”. Međutim, prema navodima kompanije, tokom perioda 2012-2021, došlo je do oko jednog požara na “Teslinom” vozilu na svakih 336 miliona pređenih kilometara.

Takođe, Nacionalna asocijacija za zaštitu od požara navodi da je nacionalni prosek za požare na vozilima jedan požar na 30,4 miliona pređenih kilometara. Razlika između Tesle i prosjeka je 11:1, što je velika pobjeda ne samo za Teslu, već i za električne automobile uopšte.

Kako dolazi do požara na baterijama Baterija za električno vozilo sastoji se od hiljada manjih litijum-jonskih ćelija. Jedna ćelija može da izgleda kao cilindar i ispunjena je hemijskim komponentama koje omogućavaju bateriji da skladišti energiju: anoda, katoda i tečni elektrolit, navodi Voks. Baterija je obložena izuzetno jakim materijalom, poput titanijuma i obično pričvršćena šrafovima za donji deo vozila.

Ideja je da se pristup bateriji gotovo onemogući i, u idealnom slučaju, da se zaštiti i prilikom sudara. Ali, kada je baterija neispravna ili oštećena jedna ili više litijum-jonskih ćelija može da izazove kratak spoj i da zagreje bateriju. U tom trenutku, sićušne membrane koje razdvajaju katodu i anodu se tope, izlažući visoko zapaljivi tečni elektrolit. Jednom kada se vatra rasplamsa, toplota se može proširiti na još više ćelija, izazivajući fenomen koji se zove “toplotno bekstvo”, naveli su vatrogasci za Voks.

Kada se to dogodi, plamen nastavlja da se “probija” kroz bateriju, što dovodi do požara koji može trajati satima. Svaki požar lekcija za sledeći Komentarišući nedavni slični incident u Vejkfildu, u kome se, takođe zapalilo električno vozilo nakon što je vozač udario u stub, šef vatrogasaca tog grada Tom Pursel izjavio je da će se kod požara na običnim automobilima vatrogasci brzo izboriti sa plamenom. Ipak, kod električnih je to sasvim drugačije.

“Ako ti baterijski paketi odu u toplotno bjekstvo, što je samo hemijska reakcija, onda se super zagreju. Ne možete ih ugasiti. Ne gase se. Ponovno se pale”, rekao je Pursel. Takve situacije, navodi Si-Bi-Es njuz, predstavljaju jedinstven izazov za vatrogasce, bez egzaktne nauke koja stoji iza toga kako ugasiti požar električnog vozila.

Na primjer, neka odjeljenja će koristiti vodu dok se požar ne ugasi, dok će drugi pustiti da sama izgore. Zato je svaki požar na električnom automobilu, kaže Pursel lekcija za sledeći.

“Morate da pročitate mnogo literature. Morate da idete u školu. Morate da se obrazujete. Ali, morate da dobijete tačne informacije i to jednostavno još nije sve. Tek je počelo da dolazi”, navodi Pursel.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana